Kuluneella viikolla parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa on keskusteltu ja äänestetty mm. EU:n tulevien vuosien budjettikehyksestä, Schengen-alueen toiminnasta, unionin pelastuspalvelumekanismista, toiseen EU:n jäsenmaahan lähetettyjen työntekijöiden asemasta, maatalouspolitiikasta ja keinoista suojata EU:n työpaikkoja ja teollisuutta polkuhintaisten tuontituotteiden haasteelta.
Tiistaina mepit äänestivät kestävän rahoituksen mietinnöstä, jonka valmisteluun osallistuin ECR-ryhmän varjoesittelijänä. Mietintö laajentaa kestävän kehityksen mukaisia ympäristö- ja ilmastotavoitteita rahoitusmaailmaan. Pääomavirtoja tulee suunnata yhä vahvemmin tukemaan kestäviä teknologioita ja yrityksiä.
Viikon aikana ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymykset ovat olleet myös pinnalla. Parlamentissa on keskusteltu Nicaraguan väkivaltaisesta tilanteesta, jossa lähes sata ihmistä on kuollut ja useita satoja loukkaantunut hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa. Keskustelussa on ollut myös erään sudanilaisen tytön kohtalo. 16-vuotiaana avioliittoon pakotettu tyttö on tuomittu kuolemaan tapettuaan itsepuolustukseksi raiskausta yrittäneen aviomiehensä. Sudan, jossa on voimassa Sharia-laki, mahdollistaa avioliiton jopa 10-vuotiaille, ja maassa pakkoavioliitot ovat hyvin yleisiä.
Allekirjoitin Nicaraguan ja Sudanin tilannetta koskevat parlamentin päätöslauselmat. Parlamentti ei hyväksy sudanilaistytön tuomitsemista kuolemaan ja kehottaa muuttamaan rangaistusta, sillä tapauksessa on kysymys itsepuolustuksesta. Nicaraguan osalta parlamentti kehottaa viranomaisia lopettamaan kaikki väkivaltaisuudet ja sallimaan riippumattoman tutkinnan aloittamisen tapahtuneista väkivallanteoista.
Tiistaina keskusteltiin myös rikosten uhreiksi joutuneiden oikeuksia, tukea ja suojelua koskevista vähimmäisvaatimuksista. Asiaa koskevalla direktiivillä on helpotettu toisessa jäsenvaltiossa rikoksen uhriksi joutuneiden asemaa, mutta tehtävää riittää vielä, sillä kaikki jäsenvaltiot eivät ole toistaiseksi saattaneet direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöään.
Keskiviikon keskustelussa pidin puheenvuoron ns. kultaisista viisumeista, eli joidenkin EU-jäsenmaiden käytännöstä myöntää passeja ja oleskelulupia rahaa ja investointeja vastaan. Ei ole oikein muita EU-jäsenmaita kohtaan, että Kyproksen ja Maltan kaltaiset maat myyvät eritoten kiinalaisille ja venäläisille miljonääreille EU-passeja. Järjestelmä avaa mahdollisuuden väärinkäytöksille, kuten rahanpesulle, veronkierrolle ja terrorismin rahoitukselle. Yhdenkin maan löyhät käytännöt oleskeluluvan tai passin myöntämisessä vaikuttavat vapaan liikkuvuuden johdosta kaikkiin jäsenmaihin.
Seuraava täysistunto järjestetään Strasbourgissa kesäkuun 11.-14. päivänä.