Poimintoja parlamentista 25.-28.3.: Veronkierron ja korruption torjuntaa sekä tekijänoikeuksia

Täysistuntoviikolla keskustelimme ja äänestimme talousrikoksia, veropetoksia ja veronkiertoa käsitelleen TAX3-valiokunnan loppumietinnöstä. Kuluneen vuoden aikana olemme saaneet paljon uutta tietoa veronkierron aiheuttamien ongelmien laajuudesta. Toimeksiantomme aikana paljastui myös Danske Bankin Viron-yksikön 200 miljardin euron rahanpesutapaus, joka on yksi suurimmista rahanpesuun liittyvistä skandaaleista. Rikollinen toiminta sai jatkua Virossa vuosia. Vaikuttaa siltä, että viranomaiset katselivat toimintaa läpi sormiensa. Ilmeisesti likaisenkaan rikollisen rahan alkuperä tai pankin asiakkaan tunnistaminen eivät ole kiinnostaneet pankinjohtajia silloin, kun heidän asiakkaillaan on ollut riittävän paljon rahaa, mikä on hyvin huolestuttavaa.

On varmaa, että ensi parlamenttikaudella aloittavalla pysyvällä verovaliokunnalla tulee riittämään työtä. Tästä pitävät huolen yhä uudet julkisuuteen nousevat veroskandaalit, joista viimeisimpänä esimerkkinä on ”Troikan rahanpesula”, joka paljasti venäläisten liikemiesten junailemaa massiivista rahanpesua muun muassa Nordea-pankin kautta.

Osallistuin keskusteluun myös oikeusvaltioperiaatteen ja korruption torjunnan tilasta Maltalla ja Slovakiassa. Transparency Internationalin korruptioindeksin mukaan Slovakia on EU:n kuudenneksi ja Malta kahdeksanneksi korruptoitunein maa. Maissa on jopa murhattu väärinkäytöksiä tutkineita toimittajia viimeisten vuosien aikana. Malta ja Slovakia osallistuvat myös kansalaisuuksien tai oleskelulupien kauppaan. TAX3-erityisvaliokunnassa käsittelimme näitä ns. kultaisten viisumien järjestelmiä laajalti. Jäsenmaiden tulisi lakkauttaa nämä käytännöt pikaisesti, sillä niissä on paljon rahanpesuun, korruptioon ja turvallisuusuhkiin liittyviä riskejä.

Uusi tekijänoikeusdirektiivi oli myös täysistunnon käsittelyssä. Monet kansalaisjärjestöt ja IT-alan asiantuntijat ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä direktiiviä vastaan. Olen huolissani sen käytännössä vaatimien automaattisten sisällönsuodattimien luotettavuudesta, sillä algoritmit tunnistavat huonosti esimerkiksi parodiaa. Tämä johtaa automaattiseen sensuuriin, ja voi rajoittaa kansalaisten ilmaisunvapautta internetissä. Uudistus haittaa myös pienten ja keskisuurten yritysten kasvua ja vaikeuttaa kilpailua kansainvälisten jättien kanssa. Direktiivi muuttaa myös uutisiin linkittämisen logiikkaa, mikä voi johtaa valeuutisten määrän lisääntymiseen ja pienentää pienten julkaisujen näkyvyyttä. Ymmärrän täysin direktiivin puolestapuhujien tavoitteen turvata tekijänoikeuksien toteutuminen internetissä. Luovan alan toimijoiden ja uutisjulkaisujen on saatava korvaus työstään. Uudistukseen liittyvät riskit ovat kuitenkin liian suuria, ja siksi äänestin esitystä vastaan. Parlamentin enemmistö äänesti kuitenkin direktiivin puolesta. Jäsenmaiden on vielä annettava tekstille hyväksyntänsä, minkä jälkeen direktiivi on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä kahden vuoden kuluessa.

Äänestimme uusista säännöistä, joilla luodaan puhtaammat ja kilpailukykyisemmät sähkön sisämarkkinat ja varaudutaan paremmin esimerkiksi äkillisten sähkökatkosten riskeihin. Säännöillä helpotetaan rajatylittävää sähkön kauppaa, mikä auttaa EU:ta saavuttamaan tavoitteensa uusiutuvan energian osalta. Saastuttavien hiilivoimaloiden tukemiselle asetetaan myös rajoitteita. Uudistus hyödyttää kuluttajia. He saavat mahdollisuuden hankkia älykkäitä sähkömittareita ja voivat valita dynaamisen hinnoittelun tai vaihtaa sähköntarjoajaa maksutta enintään kolmen viikon viiveellä.

Täysistunnossa äänestettiin myös suuryritysten verotietojen julkista maakohtaista raportointia käsitelleestä mietinnöstä, jonka valmisteluun osallistuin varjoesittelijänä. Maakohtaisen raportoinnin avulla tuodaan läpinäkyvyyttä yritysten maksamiin veroihin. Se on hyödyllinen työkalu aggressiivisen verosuunnittelun ja veronkierron vastaisessa taistelussa. Parlamentin täysistunnossa hyväksymä kanta ei ollut yhtä kunnianhimoinen kuin olin itse toivonut, sillä se asettaa raportointivelvoitteen vain suuryrityksille, joiden liikevaihto ylittää 750 miljoonaa euroa. Toivon, että asia etenee lähitulevaisuudessa siitä huolimatta, että sen käsittely on ollut jumissa jäsenmaiden hallituksia edustavassa neuvostossa.

Äänestimme myös tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden, kuten pillien, lautasten ja aterimien, kieltämisestä. Kiellon on määrä tulla voimaan vuonna 2021. Pyrkimyksenä on edistää muovipullojen kierrätystä siten, että jäsenmaat kierrättäisivät 90 prosenttia muovipulloistaan vuoteen 2029 mennessä. Muovien valmistusmateriaalien tulee olla kierrätyskelpoisempia, jotta materiaalia saadaan enemmän uudelleen käytettäväksi.

Muita täysistunnossa käsiteltyjä aiheita olivat esimerkiksi EU:n toimielinten, virastojen ja yhteisyritysten vuoden 2017 vastuuvapausasiat, työntekijöiden suojeleminen syöpää aiheuttavilta tekijöiltä tai perimän muutoksia aiheuttavilta aineilta, kestävää sijoittamista helpottava kehys ja kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavat edustajakanteet. Kuluttajien asemaa parannettiin digitalisten palveluiden ja sisältöjen osalta siten, että kuluttajansuojan taso ja esimerkiksi rikkinäisten tai viallisten tuotteiden palautusoikeus ovat samanlaisia huolimatta siitä, mistä jäsenmaasta kansalaiset ne hankkivat. Parlamentti päätti puoltaa myös esitystä kellojen siirtelyn lopettamisesta vuoteen 2021 mennessä siten, että jäsenmaat saavat itse päättää seuraavatko pysyvästi talvi- vai kesäaikaa. Seuraava täysistunto järjestetään Brysselissä 3.-4. huhtikuuta.

Skip to content