Poimintoja parlamentista 3.-4.4. Henkilökorttien turvallisuus, vanhempainvapaat ja Kiinan uhka

Euroopan parlamentti kokoontui kaksipäiväiseen minitäysistuntoon Brysseliin 3.-4. huhtikuuta. Tällä palstalla nostan esiin muutamia aiheita.

Brexit oli jälleen keskustelujen kohteena. Pääministeri May ilmoitti viikolla, että hän aikoo jälleen pyytää EU:lta lyhyttä lisäaikaa eron järjestämiseen. Mayn tavoitteena on löytää ratkaisu, jota sekä konservatiivit että työväenpuolue voivat tukea. Täysistunnon keskustelussa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kuitenkin ilmoitti, että Britannia ei saa lisäaikaa, ellei EU:n ja pääministeri Mayn neuvottelemaa erosopimusta ole hyväksytty Britannian parlamentin alahuoneessa 12. huhtikuuta mennessä. Sopimuksettoman brexitin tapahtuminen näyttääkin tässä tilanteessa entistä todennäköisemmältä. Jäsenmaiden hallitusten päämiesten on määrä keskustella tilanteesta 10. huhtikuuta.

Euroopan parlamentti on jo pidemmän aikaa valmistautunut Britannian lähtöön. Äänestimme tällä viikolla sen puolesta, että viisumivapaus Iso-Britannian ja EU:n välillä jatkuu senkin jälkeen, kun maa ei enää kuulu unioniin. EU:hun matkustavat britit tarvitsevat viisumin vain, jos he viettävät EU-alueella yli kolme kuukautta. Viisumivapautta ei kuitenkaan myönnetä ilman vastavuoroisuutta. Mikäli Britannia ottaa viisumipakon käyttöön yhdenkin jäsenmaan kohdalla, viisumivaatimukset tulevat voimaan myös EU-alueelle pyrkiville Britannian kansalaisille.

Keskustelimme myös henkilökorttien ja oleskeluasiakirjojen turvallisuudesta. Tällä hetkellä käytössä on noin 250 erilaista asiakirjaa, joiden turvallisuustaso vaihtelee merkittävästi, mikä lisää väärennysten ja asiakirjapetosten riskiä. Hyväksyimme viikolla jäsenmaita sitovan asetuksen, jonka tarkoitus on yhtenäistää henkilökorttiasiakirjojen ulkoasua ja parantaa niiden turvallisuusominaisuuksia. Korteissa on jatkossa oltava passien kaltaiset biometriset tunnisteet, eli valokuvan lisäksi sormenjälkitunnisteet. Asetus tekee asiakirjaväärennyksistä ja identiteettivarkauksista vaikeampaa. Se vaikeuttaa myös terroristien ja muiden rikollisten toimintaa, minkä johdosta minun oli helppo äänestää asetuksen puolesta.

Täysistunnossa käsiteltiin myös EU:n ja Kiinan suhteita. EU on Kiinan suurin kauppakumppani, ja vastaavasti Kiina on EU:n toisiksi suurin kauppakumppani Yhdysvaltojen jälkeen. Kiinan kanssa käydyn kaupan arvo on yli miljardi euroa päivässä. Olisi tärkeä pitää mielessä, että Kiina rikkoo jatkuvasti räikeällä tavalla ihmisoikeuksia. Suurta kansainvälistä huomiota ovat herättäneet esimerkiksi poliittiset uudelleenkoulutusleirit, joilla on epäilty olevan jopa miljoona ihmistä, pääosin muslimivähemmistöön kuuluvia uiguureja ja kazakkeja. Euroopassa on alettu heräämään Kiinan monitasoiseen uhkaan. Epäilyksiä on esitetty esimerkiksi kiinalaisten teknologiatuotteiden mahdollistamasta vakoilusta. Kiinalaisten tekemät laajat investoinnit ja kiinalaisten liikemiesten suuri osuus EU-passien ja oleskelulupien ostajina ovat herättäneet jatkuvasti huolta parlamentissa.

Keskustelimme myös vanhempien ja omaistaan hoitavien työn ja yksityiselämän tasapainottamisesta. Tavoitteena on saada naisia enemmän työelämään. Siksi olisi tärkeää taata laadukas, helposti saatava ja kohtuuhintainen lastenhoito. Uudet, kaikkia EU-maita koskevat säännöt asettavat minimitason mm. isyys- ja vanhempainvapaista. Säännöt takaavat yksilöllisen oikeuden vähintään kahden kuukauden palkalliseen vanhempainvapaaseen, jota ei voi siirtää vanhemmalta toiselle. Lisäksi taataan kymmenen työpäivän mittainen palkallinen isyysvapaa, jonka aikana maksettava korvaus on vähintään sairauspäivärahan suuruinen. Uudistukseen kuuluu myös palkallinen omaishoitovapaa viisi päivää vuodessa niille työntekijöille, jotka huolehtivat vakavasti sairaista tai huolenpitoa vaativista omaisistaan.

Muita täysistunnon aiheita olivat esimerkiksi maakaasun sisämarkkinoita koskevat yhteiset säännöt, Välimeren pohjakalakannat ja miekkakalojen monivuotinen elvytyssuunnitelma, yleiseurooppalainen yksilöllinen eläketuote, merenkulkijoiden vähimmäiskoulutus, tulliyhteistyötä koskevan ohjelman perustaminen ja jätehuolto. Äänestimme myös laajasta liikkuvuuspaketista, jonka tavoitteena on torjua laittomia käytäntöjä tavaraliikenteessä ja parantaa kuljettajien työehtoja esimerkiksi lepoaikojen suhteen. Täysistunnon vieraana oli Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, joka osallistui Euroopan tulevaisuudesta käytyyn keskusteluun. Puheessaan hän korosti EU:n yhteisten arvojen puolustamista. Istuvan parlamenttikauden viimeinen täysistunto järjestetään Strasbourgissa 15.-18. huhtikuuta.

Skip to content