Euroopan komissio pitää vapaata, moniarvoista ja kestävällä pohjalla toimivaa mediaympäristöä olennaisen tärkeänä demokratian kannalta. Komissio myöntää toimivaltansa rajoissa rahoitustukea tämän tavoitteen tukemiseksi.
Näin vastasi digitaalitaloudesta ja -yhteiskunnasta vastaava komissaari Mariya Gabriel esittämääni kirjalliseen kysymykseen median omistajuuden keskittymisestä.
Käytännössä mediamarkkinat ovat keskittyneet koko unionissa. Hiljattain julkaistun tiedotusvälineiden moniarvoisuutta mittaavan seurantavälineen (Media Pluralism Monitor) tulokset osoittavat komissaarin mukaan markkinoiden keskittymisen olevan merkittävää kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Lisäksi niistä ilmenee, ettei yksikään EU-maa ole suojassa tiedotusvälineiden vapauteen ja moniarvoisuuteen kohdistuvilta riskeiltä.
Omistajuuden keskittyminen on merkittävää myös Suomessa. Esimerkiksi television neljällä suurimmalla toimijalla on 92 prosenttia katsojista ja 77 prosenttia tuotoista. Keskittyminen on huomattavaa myös radion ja sanomalehdistön osalta. Sanomalehdillä on myös yhä enemmän yhdistettyjä toimituksia, mikä mahdollistaa yhden päätoimittajan vaikutusvallan ylikorostumisen koko maassa.
Komissaari toi lisäksi vastauksessaan esiin, että tarkistettuun audiovisuaalisia mediapalveluja koskevaan direktiiviin sisältyy sääntelyviranomaisten riippumattomuutta ja tiedotusvälineiden omistajuuden avoimuutta koskevia uusia säännöksiä. Näillä toivotaan olevan myönteisiä heijastusvaikutuksia mediaympäristöön. Direktiivissä mediapalveluiden tarjoajia velvoitetaan asettamaan yhteystietonsa helposti käyttäjien saataville. Jäsenmaat voivat lisäksi erikseen säätää mediayhtiöiden omistusrakenteen avoimuusvaatimuksista.
Mielestäni tulisi enemmän keskustella median omistajuuden keskittymiseen liittyvistä riskeistä. Myös lainsäädäntöä asian tiimoilta tulisi pohtia. Esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa tai Tanskassa lainsäädäntö ei määrää rajoituksia median omistajuuden keskittymiselle. Meillä ei lisäksi ole lakia, joka velvoittaisi mediayhtiöitä paljastamaan todelliset omistajansa. Moniäänisyys ei voi toteutua, jos medioiden omistus on harvojen käsissä