Käsittelimme valtuuston kokouksessa 30.3.2022 puolitoista vuotta sitten valmistuneen Jakomäen sydän -palvelurakennuksen (päiväkoti, koulu, nuorisotila, asukastiloja) runsaan miljoonan euron lisärahoitusta. Hankkeen enimmäishinta on noussut lähes 40 miljoonaan euroon. Hanke toteutettiin ”projektiallianssimuotoisena pilottihankkeena”. Hienosta nimestä huolimatta toteutuksessa tapahtui vakavia rakennusvirheitä, joiden korjaustapa jäi epäselväksi. Omat ongelmansa tuottivat myös lukuisat alihankkijat, joiden kanssa syntyi riitoja toteutuksesta. Lisäksi lukuisat lisä- ja muutostyöt paisuttivat budjettia, jonka alkuperäinen summa oli 30 miljoonaa euroa.
Asiakirjoihin oli liitetty ”Arvoa rahalle” -raportti, jonka laatija on yksityinen yritys, Vison Oy. Yritys on toiminut 2015 alkaen allianssi- ja hankintakonsulttina, osallistunut tarjousten arviointiin, vastannut hankinta- ja sopimusasiakirjojen laadinnasta ja hankkeen taloudellisesta loppuselvityksestä. Vison Oy kertoo raportissa projektista, jossa se itse on ollut mukana aktiivisena toimijana ja edunsaajana. Tämän takia raportti ei ole puolueeton selvitys.
Raportin kohdassa ”Hankkeen opit ja kehitystarpeet”, kuvaillaan, kuinka kaupungin tulisi sitouttaa loppukäyttäjät jo hankesuunnitteluvaiheessa, jotta ei tulisi myöhemmin suunnitelmamuutoksia ja kuinka kaikki päätökset tulisi dokumentoida. Tavoitekustannusten määrittelyssä pitäisi käyttää ulkopuolista kustannusasiantuntijaa, samoin pitäisi olla talousasiantuntija, joka tarkistaa sopimuskumppaneiden palkka- ja sosiaalikustannukset, kustannusseurannan ja laskujen muodostamisen. Tekstin perusteella edellä mainittuja olennaisia työvaiheita on jäänyt tekemättä. Allianssin osapuolille piti korvata kaikki kustannukset, jopa erillinen allianssipalkkio, yli 440 000 euroa, lisäksi maksettiin kiinteää euromääräistä palkkiota. Erilaisia palkkioita perusteineen ei avattu riittävästi raportista.
Talvella 2019 työmaalla havaittiin merkittävä poikkeama, kun keskeneräisen paalutuksen havaittiin poikkeavan rakennesuunnitelmissa esitetyistä rakennuksen nurkkapisteistä. Virhe korjattiin suunnitelmamuutoksin, todetaan tekstissä. Toinen merkittävä poikkeama tapahtui C-lohkon anturilinjan painuessa. Painuman korjaus suunniteltiin ja toteutettiin kesällä 2019, mutta sillä oli merkittävä vaikutus rakentamisen aikatauluun ja kustannuksiin, mistä en löytänyt tarkempaa erittelyä enkä sitä, kuka maksoi vahinkojen kustannukset. Raportissa kuvataan (s. 34) allianssin ja sen alihankkijoiden riita-asioiden ratkaisujen viivästymistä erittelemättä tarkemmin, mistä työsuorituksista, rahasummista tai riskeistä riideltiin.
Myös yläkoulun peruskorjauksessa liikuntasalin kantava rakenne ja säilytettäväksi tarkoitettu puulattia vaurioituivat ja siellä tapahtui vesivahinko, minkä johdosta liikuntasalin luovutus siirtyi useita kuukausia. Raportin mukaan palvelurakennuksen käyttöönotossa tuli vielä vastaan useita ongelmia, joiden ratkaiseminen johti erillisen työryhmän perustamiseen, mistä olisin kaivannut lisävalaistusta. Koska hanke toteutettiin pääosin aliurakoina, on hankkeen takuuaika rajattu kahteen vuoteen, selitetään lyhennettyä takuuaikaa raportissa.
Jakomäen rakennushankkeen vakavien vahinkojen ja merkittävien poikkeamien laatua, laajuutta, korjaustapaa, vastuutahoja ja takuuaikoja ei kuvata riittävän selkeästi raportissa. Lisäksi hankkeeseessa on teetetty lukuisia lisä- ja muutostöitä, maksettu bonuksia ja palkkioita, joiden laskutusperusteet ja kustannusvaikutukset jäävät epäselviksi.
Siksi esitin kokouksessa, että asia palautetaan uuteen valmisteluun, jossa ulkopuolinen asiantuntija tutkii allianssisopimuksen toteutuksen kokonaisuudessaan, ja erityisesti sen rakenteissa mahdollisesti piilevät virheet jo kesän 2022 aikana, sillä raportin mukaan allianssisopimuksen takuuajat ovat poikkeuksellisen lyhyet, vain 2 ja 5 vuotta. Jos takuuaika on 2 vuotta, menee se umpeen elokuussa 2022, sillä suuri osa rakennuksista otettiin käyttöön elokuussa 2020. Esitykseni puolesta äänesti 12 valtuutettua, loput olivat sitä mieltä, että Vison Oy:n selvitys riittää heille.