Lisää rahaa maaomaisuuden luovutuksista

Valtuuston kokouksessa 16.3.2022 käsiteltiin mm. sote-organisaatiota, ylitysoikeuksia, asemakaavoja ja tontinluovutuksia. Tein helmikuussa valtuustoaloitteen, jossa esitän, että Helsingin kaupungin konsulteilta tilaamat kiinteistöjen salaiset hinta-arviot olisivat jatkossa aina julkisia asiakirjoja. Kun hinta-arviot on leimattu salaisiksi, eikä lupaa tietojen käyttöön anneta, on maakauppojen rahavirroista vaikea keskustella julkisesti. Valtuustoaloite on kerännyt jo 27 allekirjoitusta, joten hienoa, että aihe koetaan tärkeäksi.

Vuonna 2021 kaupunkiympäristön toimiala luovutti 251 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Mikäli yhden luovutettavan kerrosneliömetrin hinta on 500 euroa, saa Helsinki 125,5 miljoonaa euroa rahaa. Jos luovutettavan rakennusoikeuden neliöhinta olisi 1 500 euroa, saisi Helsinki luovutuksista rahaa 376,5 miljoonaa euroa. Erittäin halvan ja kalliimman rakennusoikeuden hintaero vuositasolla on esimerkissäni 251 miljoonaa euroa, joten rakennusoikeuden hinnoittelulla on suuri taloudellinen merkitys. Siksi siitä pitää käydä julkista keskustelua!

Läpinäkyvyys lisää luotettavuutta

Salaisiksi leimatut asiakirjat ovat julkisessa hallinnossa aina ongelmallisia, sillä ne lisäävät korruptioriskejä. Ovatko salaiset kiinteistöjen hinta-arviot varmasti puolueettomia asiantuntija-arvioita, kuten niissä väitetään? Jos ovat, pitäisi niiden kestää nykyistä paremmin myös päivänvaloa ja julkista puntarointia. Tämä lisäisi päätöksenteon avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta.

Meillä kaikilla aiheesta kiinnostuneilla päätöksentekijöillä, kuntalaisilla, kiinteistönomistajilla, yrityksillä jne. tulisi olla mahdollisimman hyvät ja ajantasaiset tiedot kiinteistöjen markkinahinnoista eri kaupunginosissa. Meidän tulisi tietää vallitsevista käytännöistä, jotta ei syntyisi pienintäkään epäilystä sen suhteen, että jotakin tahoa olisi suosittu tai syrjitty tonttien hinnoitteluissa ja luovutuksissa.

Salaiset hinta-arviot

Helsingin kaupunki on ostanut kiinteistöjen hinta-arviointiin liittyviä palveluja toistuvasti Catella Property Oy:ltä. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.2.2022 oli liitteenä arviokirja rakennusoikeudesta Kuninkaantammessa, osoitteessa Paletinkierto 4. Arviokirjassa todetaan seuraavalla tavalla: ”Arviota ei saa julkaista kokonaan tai osissa, eikä siihen tai sen sisältämiin arvioinnin lukuihin, arvioijien nimiin tai ammatillisiin sidonnaisuuksiin saa tehdä viittauksia ilman Catella Property Oy:n kirjallista lupaa.”

Valtuuston kokouksessa 16.3.22 oli jälleen vastaava salainen Catella Property Oy:n arviokirja, nyt Hartela Etelä-Suomi Oy:lle luovutettavan tontin asiakirjojen liitteenä. Myös Vuosaaren tontin vuokrauksesta RentO Asunnot Oy:lle oli saatu salaiseksi leimattu arviokirja ja konsulttina toimi CBRE Finland Oy.

Helmikuun valtuuston kokouksen jälkeen pyysin Catella Property Oy:ltä kirjallista lupaa arviokirjan tietojen käyttämiseen, mutta tämä lupa minulta evättiin vedoten siihen, että ”kyseessä on luottamuksellinen arvio meidän ja tilaajan välillä.” Koska suurimmat kiinteistökaupat ja vuokraukset päätetään valtuustossa, toivon, että jatkossa Helsingin kaupungin edustajat eivät solmi salaisia kiinteistöjen arviokirjoja. Meidän kaikkien yhteisen maan myynneistä ja vuokrauksista sekä sen hinnoittelusta pitää voida käydä avointa ja julkista keskustelua.

Skip to content