Päätöksenteon avoimuus lisää sen luotettavuutta

Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli ja päätti 2.3.2022 mm. talousarvion 2021 käyttötalouden määrärahojen ylityksistä. Ylitykset ovat yli sata miljoonaa euroa verrattuna alkuperäiseen talousarvioon. Kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet eivät myöskään toteutuneet suunnitellusti. Esimerkiksi kaupunkiympäristön toimialan tavoitteena oli luovuttaa rakennusoikeutta vähintään 400 000 kerrosneliömetriä. Todellisuudessa luovutetun asuinrakennusoikeuden määrä oli 251 000 kerrosneliömetriä. Pidän tätä alitusta hyvänä, sillä palvelut eivät ehdi seurata perässä, jos kasvu on liian nopeaa.

Rakennusoikeuden luovutuksilla on suuri taloudellinen merkitys. Mikäli yhden luovutettavan kerrosneliömetrin hinta on 500 euroa, saa Helsinki 125,5 miljoonaa euroa rahaa luovuttaessaan 251 000 kerrosneliömetriä. Jos luovutettavan rakennusoikeuden neliöhinta olisi 1 500 euroa, saisi Helsinki luovutuksista rahaa 376,5 miljoonaa euroa. Näistä kaupungin budjetin tulopuolen suurista tulovirroista haluan synnyttää avointa ja reipasta julkista keskustelua, joten jätin aiheesta valtuustoaloitteen.

Esitän aloitteessa, että Helsingin kaupunki tilaisi jatkossa myytävien ja vuokrattavien kiinteistöjen arviokirjoja vain julkisina asiakirjoina. Salaisiksi leimatut asiakirjat ovat julkisessa hallinnossa aina ongelmallisia. Tässä tapauksessa salaisiksi on määrätty yksityisten konsultti-firmojen hinta-arviot meidän kaikkien kaupunkilaisten yhteisestä maaomaisuudesta. Ovatko ne varmasti puolueettomia asiantuntija-arvioita, kuten niissä väitetään? Jos ovat, pitäisi niiden kestää nykyistä paremmin myös päivänvaloa ja julkista puntarointia. Tämä lisäisi päätöksenteon avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta.

Päätöksentekijöillä tulee olla mahdollisimman hyvät ja ajantasaiset tiedot kiinteistöjen markkinahinnoista eri kaupunginosissa. Myös aiheesta kiinnostuneiden kuntalaisten, kiinteistönomistajien ja yritysten tulisi – tasapuolisuuden nimissä – tietää vallitsevista käytännöistä, jotta ei syntyisi pienintäkään epäilystä sen suhteen, että jotakin tahoa olisi suosittu tai syrjitty tonttien hinnoitteluissa ja luovutuksissa.

Helsingin kaupunki on ostanut kiinteistöjen hinta-arviointiin liittyviä palveluja toistuvasti mm. Catella Property Oy:ltä. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.2.2022 (§ 31 Asia/5) liitteenä oli 10.12.2021 päivätty arviokirja AK-rakennusoikeudesta Helsingin Kuninkaantammessa tontilla 33416/I, osoitteessa Paletinkierto 4, 00430 Helsinki. Kyseisen arviokirjan sivulla 4/19 todetaan seuraavalla tavalla:

”Tämä arvio on luottamuksellinen Catella Property Oy:n ja tilaajan välillä. Catella Property ei kanna mitään vastuita kolmansia osapuolia kohtaan. Arviota ei saa julkaista kokonaan tai osissa, eikä siihen tai sen sisältämiin arvioinnin lukuihin, arvioijien nimiin tai ammatillisiin sidonnaisuuksiin saa tehdä viittauksia ilman Catella Property Oy:n kirjallista lupaa.”

Valtuuston kokouksen jälkeen pyysin kirjallisesti Catella Property Oy:ltä lupaa tietojen käyttämiseen, mutta tämä lupa minulta evättiin vedoten siihen, että ”kyseessä on luottamuksellinen arvio meidän ja tilaajan välillä.” Kuka onkaan tämä salaperäinen ”luottamuksellisen arvion tilaaja”?

Skip to content