Rakennetaanko pätsejä vai viileänraikkaita koteja?

Käsittelimme valtuuston kokouksessa 13.4.2022 nuorten aloitteita. Yhdessä aloitteessa otettiin esille tärkeitä asumisterveyteen ja -viihtyvyyteen liittyviä näkökulmia, kuten seuraava sitaatti osoittaa: ”jo 26 asteen jatkuva sisälämpö viikkojen ajan vaikuttaa negatiivisesti keskittymiskykyyn, terveyteen ja unen laatuun.” Usean virkamiehen työstämän vastauksen mukaan ”Kaikki ilmastonmuutoksen sopeutumiseen liittyvät asemakaavamääräykset tähtäävät urbaanin alueen olosuhteiden turvaamiseen äärioloissa” ja niin edelleen… Näen virkamiesvastauksessa ristiriidan vallitsevan todellisuuden kanssa. Kerron siitä esimerkin.

Kaupunginvaltuusto päätti 13.10.2021 asemakaavan muutoksesta Länsi-Pasilassa osoitteissa Radiokatu 15 ja 20. Asemakaava oli palautettu uuteen käsittelyyn, koska valtio eli Uudenmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, lyhyesti ELY-keskus, oli tehnyt siitä kesäkuussa 2021 oikaisukehotuksen, jota asemakaavan uudessa valmistelussa ja päätöksenteossa ei kuitenkaan noteerattu. Tämän johdosta ELY-keskus valitti marraskuussa 2021 Radiokadun asemakaavasta Helsingin hallinto-oikeuteen. Valituksessaan ELY-keskus vaatii, että asemakaava on kumottava, koska se on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen.

Valituksessa kuvaillaan, kuinka ”Melun häiritsevyyttä ja haitallisuutta vain Radiokadun suuntaan avautuvien asuntojen kohdalla lisää merkittävästi raideliikenteen aiheuttamat enimmäistasot rakennusten julkisivuilla”. Korkeat enimmäistasot vaikuttavat terveyden lisäksi myös merkittävästi asuntojen viihtyisyyteen ja mahdollisuuksiin tuulettaa asuntoa melun takia. Lisäksi katukuilumainen rakenne lisää alueen ja asuntojen lämpökuormaa ja tarvetta tuulettamiselle ikkunoiden kautta. Asuntojen tuulettuminen on myös heikkoa vain yhteen suuntaan avautuvissa asunnoissa, kuvaillaan olosuhteita Radiokadun asunnoissa.

Raitiovaunun liikennöinti Radiokatua pitkin Ilmalan torille alkaa vuoden 2022 aikana. Ennusteessa on käytetty raitiovaunujen liikennöintimääränä päivälle 202 ja yölle 46 vuoroa. Tämä tarkoittaa käytännössä noin viiden minuutin vuoroväliä enimmäisäänitason suhteen. Näin ollen Radiokadun olosuhteet ovat sellaiset, että asunnot eivät voi aueta yksinomaan kadun puolelle. Tästä olisi ollut syytä antaa määräys varsinkin, kun kyseessä on uudiskohde, jossa määräys olisi huomioitavissa rakennuksen suunnittelussa, perustelee ELY-keskus valitustaan.

ELY-keskus katsoi oikaisukehotuksessa ja valituksessa, että asemakaavaratkaisua määräyksineen tulee korjata siten, että kaava täyttää maankäyttö- ja rakennuslain sisältövaatimukset terveellisestä ja viihtyisästä asuinympäristöstä ennustetilanteessa. ELY-keskus korosti myös sitä, että kyseessä on uudisrakentamiskohde, jolloin talosuunnittelulla pystytään minimoimaan asukkaille aiheutuva terveyshaitta.

Olen kiitollinen ELY-keskukselle, joka kantaa aitoa huolta ja samalla vastuuta ihmisasuntojen terveellisyydestä ja samalla ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Toivon, että Radiokadun Pätsi-kaava hylätään Helsingin hallinto-oikeudessa.

Valtuusto vahvisti kokouksessaan myös vuokrausperiaatteita Toukolan ja Laajasalon Kruunuvuorenrannan kerrostaloille. Yksityinen yritys, Kiinteistö Oy Namika Areena, sai edullisen, yli hehtaarin suuruisen vuokratontin kaupungilta. Pakilan tontille rakennetaan 3 100 neliön suuruinen liikuntahalli. Tontin vuosivuokra on 18 758 euroa. Helsingin kaupunki vuokraa edelleen tulevan hallin tiloja mm. Pakilan koulujen käyttöön.

Skip to content