Veronkierto vääristää kilpailua

Keskustelimme Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa 12-15.6.2023 useista kymmenistä aiheista ja äänestimme niiden sadoista yksityiskohdista. Vain murto-osasta uutisoidaan Suomessa. Päätöksiä tehtiin mm. Ukrainan kestävästä jälleenrakennuksesta, integroitumisesta Natoon ja Euroopan unioniin, tekoälysäädöksestä, Pegasus-vakoiluohjelman käyttöä koskevasta tutkinnasta, laadukkaista harjoittelupaikoista EU:ssa, ruokaturvasta, EU:n maatalouden selviytymiskyvystä jne.

Äänestyksessä oli myös Euroopan parlamentin tuleva kokoonpano. Täysistunnossa hyväksyttiin ehdotus, jonka mukaan kesäkuun 2024 EU-vaaleissa valittaisiin yhteensä 716 meppiä eli 11 meppiä enemmän kuin tällä vaalikaudella, jolloin Suomi saisi myös yhden lisäpaikan. Mielenkiinnolla seuraan, ehditäänkö muutos toimeenpanna ennen vaaleja.

Oman puheenvuoroni pidin tuoreesta mietinnöstä, joka on tehty Pandoran papereista ja muista veronkiertoon, verovälttelyyn ja rahanpesuun liittyvistä tietovuodoista saaduista kokemuksista. Toin puheessani esiin sen, kuinka neljä suurta tilintarkastusyhtiötä hallitsee lähes 90 prosenttia veroneuvontamarkkinoista. Maailman rikkaimmat tahot löytävät siis helposti avukseen asiantuntijoita, jotka auttavat heitä verovälttelyssä. Yleisen edun kannalta on olennaista se, että näiden yritysten asiantuntijoita ei käytetä julkisen sektorin konsultteina silloin kun luodaan uutta verosääntelyä.

Pyöröovi-ilmiö, jossa henkilöt siirtyvät julkiselta sektorilta yksityiselle sektorille, luo myös omat haasteensa. Esimerkiksi OECD:n entinen verojohtaja ja entisiä komissaareja on siirtynyt yksityisen sektorin rahakkaisiin tehtäviin. En usko, että eri pituiset ja palkalliset karenssiajat estävät julkista etua edustavan tiedon ja osaamisen valumista yrityksille.

Skip to content