Vaalikauden viimeisen täysistunnon 15.-18.4. poimintoja

Hyväksyimme säännöt väärinkäytösten ilmoittajien suojelemiseksi. Uudistuksella pyritään suojelemaan ilmoittajia kostotoimenpiteiltä, kuten irtisanomisilta ja alempiin työtehtäviin siirtämisiltä. Säännöillä suojataan myös ilmoittajien lähipiiriä, kuten työkavereita ja sukulaisia. Ilmoittajille taataan suojatut kanavat, joiden kautta epäkohdista voidaan raportoida. Ilmoituksen voi tehdä joko organisaation sisällä tai vaihtoehtoisesti suoraan viranomaisille.

Jos väärinkäytöksiä havaitsevat voivat luottaa ilmoitusten asianmukaiseen käsittelyyn, he todennäköisemmin myös tekevät sen. Tällöin rikollinen toiminta, joka saattaa aiheuttaa suuriakin taloudellisia menetyksiä yhteiskunnalle ja julkiselle edulle tai yksityisille yrityksille, saadaan selvityksen kohteeksi ajoissa.

Keskustelimme myös EU-vaalien suojaamisesta mahdollisilta kyberturvallisuusuhilta. Ulkopuoliset toimijat, kuten vieraat valtiot tai jopa yksittäiset pahantekijät, voivat pyrkiä vaikuttamaan vaalitulokseen esimerkiksi levittämällä disinformaatiota teknisiä työkaluja hyödyntäen tai tietomurtojen tai palvelunestohyökkäysten avulla.

Motiivina tällaisessa toiminnassa voi olla myös pyrkimys vaikuttaa mielikuvaan vaalien luotettavuudesta. Kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään on vahvistettava, jotta huolestuttavan alhaalle monessa maassa vajonnut äänestysaktiivisuus saadaan jälleen nousuun, totesin täysistunnon keskustelussa.

Hyväksyimme parannuksia satunnaisessa tai lyhyessä työsuhteessa olevien työntekijöiden oikeuksiin. Säännöillä vahvistetaan avoimuutta työehtojen suhteen. Työntekijöiden on ensimmäisestä työpäivästä lähtien oltava tietoisia työtehtävistään, palkasta ja työsuhteen sekä työpäivien kestosta.

Pääsimme sopuun tieliikenteen turvallisuutta lisäävän teknologian käyttöönotosta. Tavoitteena on vähentää liikenneonnettomuuksia ja niistä johtuvia loukkaantumisia ja kuolemantapauksia. Toukokuusta 2022 lähtien uusissa henkilö- ja pakettiautoissa, rekoissa ja linja-autoissa on oltava useita turvallisuutta parantavia teknologioita, kuten älykäs nopeusavustin, joka ilmoittaa kuljettajalle nopeusrajoituksen ylittymisestä. Muita ajoneuvoihin sisällytettäviä teknologioita ovat kehittynyt hätäjarrutusjärjestelmä, kuljettajan väsymyksestä ja tarkkaavaisuudesta varoittava järjestelmä, peruutustutka ja onnettomuustietotallennin, eli ns. musta laatikko.

Tiukensimme sääntöjä koskien eräiden vaarallisten kemikaalien myyntiä. Tavoitteena on vaikeuttaa kotitekoisten räjähteiden valmistusta ja ehkäistä siten terrorismia. Vuosien 2015-2017 välillä EU-maissa tapahtuneista terrori-iskuissa 40 prosentissa käytettiin hyväksi kotitekoisia räjähteitä. Päätimme myös, että Facebookin kaltaisten internet-yhtiöiden on poistettava terroristinen materiaali tunnin sisällä siitä, kun viranomaiset ovat antaneet poistamiskäskyn. Jos yritykset toistuvasti rikkovat lakia, niitä voidaan sakottaa jopa 4 prosenttia niiden kokonaisliikevaihdosta.

Maahanmuuttoon ja rajaturvallisuuteen liittyvät aiheet olivat myös esillä. Päätimme perustaa pysyvän 10 000 hengen suuruisen rajavartijajoukon EU:n ulkorajoille vuoteen 2027 mennessä. Uudistetun EU:n viisumisäännöstön myötä EU:hun luodaan viimein mekanismi, jonka avulla viisumipolitiikkaa voidaan käyttää kannustamaan tai pakottamaan EU:n ulkopuolisia maita tekemään yhteistyötä kansalaistensa palautuksissa ja takaisinotoissa.

Suomen poliittiset virkanimitykset, joita Juha Sipilä lupauksistaan huolimatta päätti jatkaa, nousivat keskusteluissa esiin. Meppikollegani Indrek Tarand kritisoi menettelyjä todeten: ”Tämän toimikauden aikana meillä on ollut kahdeksan nimitystä Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen ja Irlantia lukuun ottamatta kaikki näistä ovat olleet poliittisia nimityksiä – ja minun on korostettava, että yhä useammat niistä tapahtuvat uusien tai itäisen Euroopan jäsenvaltioiden toimesta, mukaan lukien Viro, Suomi ja Unkari.”

Muita aiheita vaalikauden viimeisessä täysistunnossa olivat mm. brexitin lykkäys, Euroopan finanssivalvontajärjestelmän vahvistaminen rahanpesun torjumiseksi, tuotteiden kaksoislaatu, unionin avaruusohjelma, oliiveja koskeva kansainvälinen sopimus ja kalavarojen säilyttäminen sekä meriekosysteemien suojeleminen teknisten toimenpiteiden avulla.

Tulevat Euroopan parlamentin vaalit ovat ratkaisevan tärkeät, sillä EU on maahanmuuttokriisin ja brexitin myötä tienhaarassa. Muistakaa käyttää äänioikeuttanne! Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 15.-21.5. ja ulkomailla 15.-18.5. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26.5.

Skip to content