Edustan äänestäjiäni, en suuryritysten lobbareita

Lukuisissa lehdissä julkaistiin 20. maaliskuuta suomalaismeppejä vertaileva artikkeli, joka pohjautui muutaman nimettömän henkilön haastatteluihin, joita haluan tässä kommentoida.

En ole koskaan ollut politiikassa mukana miellyttääkseni johtavia virkamiehiä tai kovapalkkaisia lobbareita enkä heitä palvellakseni, vaan edistämässä omille äänestäjilleni tärkeitä asioita heidän antamallaan toimeksiannolla. On valitettavaa, että lähinnä pääomapiirejä edustavien intressiryhmien annetaan esiintyä meppien paremmuuden ”asiantuntijoina” nimettömyyden verhon takaa näin vaalien alla. Lobbarit ilmeisesti haluavat vaikuttaa tulevaan vaalitulokseen antamalla negatiivisia arvioita mepeistä, jotka eivät tanssi heidän pilliensä mukaan. Tämän lisäksi lobbarit vaikuttavat vaalitulokseen antamalla runsaasti vaalirahaa suosikeilleen, jotta näillä olisi mahdollisimman näyttävät vaalikampanjat varmistamassa läpimenoa.

Kirjoituksessa väitettiin, että en vastaisi ”normaaleihin tietopyyntöihin”. Tapoihini kuuluu vastata kaikkiin minulle osoitettuihin viesteihin tulevat ne sitten yksittäisiltä koululaisilta, yrittäjiltä tai eläkeläisiltä. En edes ymmärrä, mitä lobbarin ”normaali tietopyyntö” voisi tarkoittaa.

Väite, jonka mukaan emme Halla-ahon kanssa ”oikein osallistu mihinkään”, on myös käsittämätön. Kenties lobbari tarkoittaa ravintolaillallisia, joihin emme juuri osallistu? Itse en osallistu näihin illallistilaisuuksiin, koska minulla on jatkuvasti niin paljon töitä, että koen illalliset tehottomaksi ajankäytöksi erityisesti Strasbourgin kiireisten täysistuntoviikkojen aikana. Äänestämme täysistuntoviikon aikana useita satoja kertoja, joten työtä on enemmän kuin tarpeeksi. Lisäksi haluan osallistua täysistuntojen keskusteluihin, jotka ovat usein samanaikaisesti ravintolaillallisten kanssa.

Päätyöni Euroopan parlamentissa on ollut veronkierron, talousrikosten ja rahanpesun kitkeminen. Tätä työtä olen tehnyt neljä vuotta talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ECONissa, PANA-tutkintavaliokunnan varapuheenjohtajana ja viimeksi TAX3-erityisvaliokunnan jäsenenä. Lähetin tiedotteen TAX3:n mietinnön äänestyksistä myös useille medioille, mutta ilmeisesti ainoastaan perussuomalaisten oma Suomen Uutiset julkaisi sen. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, näin on käynyt kahden viimeisen vuoden aikana monille muillekin tiedotteilleni ja mielipidekirjoituksilleni. Oletan sen johtuvan siitä, että jäin perussuomalaisiin.

Olen osallistunut veronkierron vastaisessa työssäni satoihin kokouksiin, joissa olemme kuulleet lukuisia asiantuntijoita ja etsineet ratkaisuja, joilla pääsisimme kohti oikeudenmukaisempaa verotusta. Haluamme tukkia lainsäädännössä olevia porsaanreikiä, jotka mahdollistavat mm. veronkierron ja rahanpesun. Ymmärrän varsin hyvin, että lähinnä suuryrityksiä edustavat lobbarit eivät pidä tekemästäni työstä, sillä heidän päämiestensä tavoitteena on välttyä normaalilta veronmaksulta.

Meppien aktiivisuutta vertaillaan usein erilaisten lukujen avulla, vaikka luvut eivät olisi keskenään edes vertailukelpoisia. Toimiessaan esimerkiksi parlamentin varapuhemiehinä jotkut mepit saavat paljon tilastomerkintöjä pelkästään keskustelun johtamisesta. Esimerkiksi Suomen ahkerimmaksi mepiksi usein tituleeratun Heidi Hautalan yleisin täysistunnossa pitämä puheenvuoro on ollut ”Keskustelu on päättynyt”, jonka hän on todennut yli 50 kertaa suomeksi johtaessaan istuntoa.

Suomalaisia toimittajia ei juuri näy Brysselissä ja Strasbourgissa, mikä voi osaltaan selittää vähäistä tietoisuutta muiden kuin lobbareiden suosikkimeppien toiminnasta. Euroopan parlamentin jäsenten toiminta on kuitenkin julkista, ja parlamentin nettisivuilta saa hyvän käsityksen siitä, millaisia asioita kukin on työssään edistänyt. Minun toiminnastani voi lukea enemmän myös kotisivuiltani osoitteessa www.pirkon.info.

Skip to content