Haluaisitko vastata naapurisi veloista?

Olen etsinyt muutaman vuoden ajan uudehkoa, remonttivapaata asuntoa pääkaupunkiseudulta. Omakotitalo, rivitalo tai kerrostalo, kaikki käyvät, mutta yhteisvastuu naapurin veloista ei käy! Tällä hetkellä tarjolla on suuri määrä upouusia asuntoja. Koska asunto-osakkeet myydään usein tolkuttoman suurella yhtiölainaosuudella, josta kaikki asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat vastaavat, tarkoittaa se käytännössä yhteisvastuuta naapurinkin veloista. Eli minä maksaisin omat käyttö-, tontinvuokra- ja rahoitusvastikkeeni sekä naapuriasunnon omistajan vastaavat, jos hänen taloutensa ei niitä kestä.

Huolestuneena olen seurannut, kuinka hyvin toimineet asuntomarkkinat on romutettu täyttämällä muutamien kiinteistösijoittajien rahanahneet unelmat siitä, että ne saavat vähentää sijoitusasunnon vuokratulosta normaalien asumis- ja korkomenojen lisäksi myös lainanlyhennykset! Tähän ongelmaan ei ole uskaltanut tarttua enempää sosialisti- kuin porvarihallituskaan.

Kun asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa on lainanlyhennykset yhtiöjärjestysmuotoilun vuoksi nykyisin mahdollista tulouttaa, on asuntosijoittaja saanut vastaavasti vähentää lainanlyhennykset sijoitusasunnon vuokratulosta. Vuokratulosta on saanut vähentää myös siihen liittyvät korkomenot sekä tontinvuokra- ja käyttövastikkeet. Lopputuloksena on saattanut syntyä verotuksellisesti jopa tappiota, jonka asuntosijoittaja saa vähentää muista tuloistaan. Näin Roope-Ankalle on jäänyt verovapaata käyttörahaa runsaasti seuraavien kohteiden kalasteluun.

Uusi asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestysmuotoilu lienee ollut käytössä noin 10 vuotta. Itse havahduin ongelman laajuuteen vasta pari vuotta sitten. Tämän jälkeen alkoivat myös korot nousta!

Asuntokaupan hyytymistä ei voida korjata varainsiirtoveron uudistuksella, jolla ensiasunnon ostajat yritetään houkutella tarttumaan rakennusliikkeiden ja kiinteistönvälittäjien koukkuun. Lakia pitäisi muuttaa siten, että lainanlyhennyksiä ei saisi vähentää vuokratulosta. Sen lisäksi tarvitaan rajoituksia asunto-osakeyhtiöiden nykyiseen yhtiölainakäytäntöön ja mahdollisesti vielä velkasaneerausohjeita jo syntyneille ongelmayhtiöille.

Koska minä en halua yhteisvastuuta naapurin rahoitus-, käyttö- tai tontinvuokravastikkeesta, en voi ostaa asuntoa asuntoyhtiöstä, joka on jo perustamisvaiheessa ylivelkaantunut. Tämä pitäisi kertoa selkokielellä erityisesti kaikille ensiasunnon ostajille, jotka eivät ole vielä joutuneet kantapään kautta tutustumaan rakennus- ja kiinteistöalan konnuuksiin.

Skip to content