Loppukesästä Suomessa heräsi voimakkaita reaktioita, kun Euroopan komissio antoi esityksensä ensi vuoden kalastuskiintiöiksi Itämerellä. Esityksen seurauksena silakan kohdennettu kalastus Suomen lähivesillä kiellettäisiin. Lisäksi lohen kalastus kiellettäisiin Ahvenanmaan ja Merenkurkun alueella.
Esityksen on kuvailtu aiheuttavan vakavan iskun Suomen merikalastukselle ja vaikuttavan merkittävästi alan toimintaan ja elinkeinomahdollisuuksiin. Silakka on suomalaisista kalalajeista kaupallisesti tärkein. Esityksen vaikutukset olisivat merkittäviä myös lohen kalastuksen osalta, sillä lohi on tärkeä saalislaji monille rannikkokalastajille.
Komissio otti esityksessään huomattavasti tiukemman linjan kuin Kansainvälisen merentutkimusneuvoston tutkijat, jotka esittivät silakan kalastukseen ensi vuodelle vain 20-40 prosentin kiintiöleikkauksia. Kalatalouden keskusliiton mukaan komission esitys perustuu väärään tietoon ja olettamuksiin.
Toisin kuin tuolloin esitettiin, Suomen silakkasaaliista arviolta vain 10 prosenttia menee rehuksi turkistarhoille. Suuri osa saaliista menee kalajauhotehtaille ja sitä kautta mm. kalankasvatuksen tarpeisiin sekä vientiin. Ihmisravinnoksi päätyy vain pieni osa pyydetystä silakasta.
Vaikka asia ei tule Euroopan parlamentin päätettäväksi, pyrin muuttamaan Suomelle haitallista esitystä. Siksi jätin komissiolle kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelin, millä perusteella komissio päätyi huomattavasti kovempaan linjaan kuin Kansainvälisen merentutkimusneuvoston tutkijat ja miten se vastaa esityksestä nousseeseen kritiikkiin. Kysyin myös, onko komissio valmis tarkastelemaan esitystään uudelleen ja kohtuullistamaan sitä.
Miltei neljä viikkoa kului täyteen, kunnes sain liettualaisen, 32-vuotiaan ympäristökomissaarin Virginijus Sinkevičiusin vastauksen, jossa hän selvensi, että komission ehdotus perustuu erityisesti Itämeren monivuotisen suunnitelman sekä Kansainvälisen merentutkimusneuvoston tuoreimpien ja parhaiden käytettävissä olevien tieteellisten lausuntojen yhdistelmään. Hän totesi myös, että neuvosto käsittelee parhaillaan komission ehdotusta, ja että komissio on sitoutunut selittämään ehdotusta ja neuvottelemaan jäsenmaiden ministerien kanssa. Tavoitteena on, että asiasta päästäisiin sopuun 23–24.10. pidettävässä maatalous- ja kalastusneuvostossa.
Helsingissä vietetään sunnuntaina 1.10. perinteisiä silakkamarkkinoita. Pidetään peukkuja, että Suomen vaikuttamistyö onnistuu, ja saamme nauttia silakkaherkuista myös ensi vuonna.