Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on uusi ja riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 20.12.1999
 
Päätoimittaja

Edelliset lehdet

Edelliset aiheet

Avenet

Porvoon lehdistökatsaus

Porvoon maisemia

Porvoon kaupunki turvaa Fortumin veden saannin

Suullinen sopimus korvattiin kirjallisella

Porvoon kaupunki ja Fortum sopivat hiljattain teollisuuden raakaveden kustannusten jaosta. Uudessa sopimuksessa Porvoon kaupunki lupaa, että Porvoon, Fortumin ja Tamrockin omistama yhteinen yritys, Mustijoen Vesilaitos Oy, jatkaa toimintaansa 60-luvun pelisääntöjen mukaisesti. Eli jatkossakin Mustijoen Vesilaitos hankkii raakavettä ja toimittaa sen Fortumille omakustannushinnalla. Porvoon maalaiskunta on ollut Mustijoen Vesilaitos Oy:n suurin rahoittaja ja Fortum vesiyhtiön ainoa hyödyntäjä.

Vastapainona Porvoon sijoituksille Fortum sitoutuu maksamaan Porvoon puolesta 440.000 markkaa vuodessa Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:n (=Päijännetunnelin omistaja) liittymismaksuja. Merkitsemällä Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:n osakkeita 70-luvun alussa, maalaiskunta halusi taata sen, että Kilpilahden teollisuus saa Mustijoen ehtyessäkin tarpeeksi raakavettä.

Teollisuuden raakaveden kustannusten jaosta on Porvoon kaupungin puolesta neuvotellut talousjohtaja Peter Kjällman. Hän on tyytyväinen, kun vuonna 1980 tehty suullinen sopimus Päijännetunnelin kustannusten jaosta on saatu vihdoinkin kirjalliseen muotoon. Suullisen sopimuksen mukaan Fortum maksoi Päijännetunnelin viuluista 48 prosenttia ja Porvoon maalaiskunta 52 prosenttia.

Vuoteen 1979 mennessä Porvoon maalaiskunta oli maksanut yksin 16 miljoonaa markkaa Päijännetunnelin rakennuskustannuksista. Summa vastaa nykyrahaksi muunnettuna noin 50 miljoonaa markkaa. Fortum on ollut Päijännetunnelinkin kautta virtaavan veden ainoa hyödyntäjä Porvoossa. Parinkymmenen vuoden aikana Fortum on ottanut Päijänteen vettä kaksi kertaa.

Fortum ottaa vuosittain 5,8 - 7 miljoonaa kuutiota Mustijoen vettä. Kaksi kolmasosaa vedestä se käyttää itse ja myy loput höyryksi jalostettuna Kilpilahden alueen muille yrityksille. Raakaveden kuutiohinta on 12-14 penniä.

Kilpilahden teollisuusalueen rakennusoikeudesta on käyttämättä noin puolet. Aikoinaan on ajateltu, että teollisuus käyttäisi tuplasti suuremman määrän vettä. Siksi maalaiskunta meni mukaan Pääkaupunkiseudun Vesi Osakeyhtiöön (Päijännetunneliin) niin suurella osuudella, kertoo Mustijoen Vesilaitos Oy:n toimitusjohtaja Rainer Sundberg, joka on myös Fortumin suhdetoimintapäällikkö.



Mustijoen Vesilaitos Oy rakennettiin vuonna 1964. Laitoksen ainoa hyödyntäjä on Fortum, joka saa yhtiöltä raakavetensä omakustannushinnalla. Porvoo ja Tamrock ovat rahoittajan ominaisuudessa alkaneet vaatia tuottoa vesilaitokseen sijoittamalleen pääomalle.

Vesilaitoksen käypä arvo
Porvoon kaupunki on selvittänyt Kuntaliiton avustuksella, voidaanko Mustijoen Vesilaitos Oy:n 60-luvulla tehtyä yhtiöjärjestystä sekä osakassopimuksia muuttaa. Porvoo halusi saada yhtiöön sijoittamalleen pääomalle tuottoa. Myös Tamrock on ollut kiinnostunut mahdollisista osingoista. Lainoppineet vastasivat, että yhtiöjärjestyksen muutos on kyllä mahdollinen, mutta se vaatii omistajilta yksimielisen päätöksen.

"Tässä tilanteessa tulisi määritellä vaihtoehtoisesti laitoksen käypä arvo ja käydä Neste Osakeyhtiön kanssa neuvottelut yhtiön osakkeiden myynnistä sille käyvästä arvosta", suosittelivat lakimiehet Jukka Kero ja Pasi Pönkä. Tämä vaihtoehto kuitenkin kariutui, sillä Fortum ei ollut kiinnostunut ostamaan mitään, kertoo Peter Kjällman.

Tuore sopimus Kilpilahden teollisuuden raakaveden hankinnasta on voimassa toistaiseksi. Sen irtisanomisaika on molemmilta osapuolilta kuusi kuukautta. Fortumin puolesta sopimuksen ovat allekirjoittaneet Pekka Sylvander ja Kjell Tallberg. Porvoon kaupunginhallitus hyväksyi "ei julkinen" -leimalla varustetun sopimuksen marraskuun lopulla.

PIRKKO RUOHONEN-LERNER

Mustijoen Vesilaitos Oy


- perustettu 1963
- Porvoon mlk meni osakkaaksi varmistaakseen teollisuuden makean veden saannin
- rakennuskustannukset noin 2 mmk vuonna 1964, muunnettuna vuoden 1998 rahaksi summa vastaa 17 miljoonan markan sijoitusta
- on yleishyödyllinen yhtiö, joka ei tuota voittoa omistajilleen
- myy vettä omakustannushinnalla Fortumille 5,8 - 7 miljoonaa kuutiota vuodessa, Fortum jalostaa 90 prosenttia vedestä höyryksi, jota se myy edelleen Kilpilahden alueen muille yrityksille.
- Porvoon mlk tai Porvoo eivät ole kertaakaan käyttäneet Mustijoen Vesilaitoksen vettä.


Osakkeenomistajat:

  • Porvoo 60 %
  • Tamrock Oy 20 %
  • Fortum Oyj 20 %

Pääkaupunkiseudun Vesi Oy


- perustettu 1973, rakensi Päijännetunnelin, joka valmistui vuonna 1982
- Porvoon mlk meni osakkaaksi varmistaakseen teollisuuden makean veden saannin
- Päijännetunneli maksoi vuoden 1982 rahaksi muunnettuna 530 miljoonaa markkaa, nykyrahassa se vastaa noin miljardia markkaa
- 1979 Porvoon mlk oli maksanut Päijännetunnelista 16 mmk, vuoden 1998 rahaksi muunnettuna vastaa 50 miljoonaa markkaa
- 1980 Porvoon mlk ja Neste tekivät suullisen sopimuksen, jonka mukaan teollisuus maksaa Päijännetunnelin vuosittaisista liittymismaksuista kunnalle 48 prosenttia. Porvoo on maksanut vuoden 1980 jälkeen 1998 rahaksi muunnettuja liittymismaksuja 5,4 mmk ja teollisuus 5,0 mmk.
- yhteensä Porvoon mlk ja Porvoo ovat maksaneet Päijännetunnelista 55 mmk ja teollisuus 5 mmk, summat on muunnettu vuoden 1998 rahaksi
- Fortum on käyttänyt kaksi kertaa Päijänteen vettä. Ensimmäisen kerran vuonna 1995 ja toisen kerran 1999. Porvoon mlk tai Porvoo eivät ole kertaakaan käyttäneet Päijänteen vettä.
Osakkeenomistajat:
  • Helsinki 612 osaketta
  • Espoo 212 osaketta
  • Vantaa 212 osaketta
  • Porvoo 111 osaketta
  • Tuusula,kuntayhtymä 56 osaketta
  • Hyvinkää 28 osaketta
  • Primalco 25 osaketta
  • Kirkkonummi 22 osaketta
  • Kauniainen 11 osaketta
  • Nurmijärvi 11 osaketta
yhteensä 1.300 osaketta


Otsikot tänään

Porvoon kaupunki turvaa Fortumin veden saannin

Porvoon lehdistökatsaus

Borgå pressöversikt








Edellinen lehti


Sivun alkuun


sähköposti