Porvoon Netti-Uutiset
Porvoon Netti-Uutiset on uusi ja riippumaton paikallislehti Internetissä.
Koko totuus - mitään salaamatta
Päivitetty 17.11.1999



...................................... Päätoimittaja

Edelliset lehdet

Edelliset aiheet

Gammelbackan asunto-osakeyhtiöiden miljoona-fuusiot aloitettu:

Kolmesta yhtiöstä sulatetaan yksi

Porvoo on aloittanut asunto-osakeyhtiöittensä yhdistämiset. Paraikaa fuusiota toteutetaan tekemällä Asunto Oy Porvoon mlk:n Purokatu 6-8:sta kahden muun nk. korkotukiyhtiön emoyhtiö. Ensiksi siihen fuusioidaan Kiinteistö Oy Suolaketie 7, myöhemmin Asunto Oy Länsitienhaka, josta kaupunki omistaa 51,3 prosenttia ja Fortum Oyj 48,7 prosenttia. Kolmen yhtiön fuusio voidaan toteuttaa vasta sitten kun Porvoo on ostanut Fortumin osakkeet Asunto Oy Länsitienhakasta.

Asunto Oy Länsitienhakan osakekauppojen käyvän hinnan määrittäminen voi tuottaa päänvaivaa, sillä sen talous on ollut jo vuosia huteralla pohjalla. Yhtiöllä on OKO-Investointipankki Oy:n lainaa 16.909.000 markkaa. Lainan korko on 13 prosenttia, josta valtion maksaman korkotuen osuus on ollut 5 prosenttia. Huhtikuussa 2000 laina pitää maksaa kokonaan pois. Asunto Oy Länsitienhaka ei ole pystynyt maksamaan edes lainojensa korkokuluja, vaan on joutunut hakemaan avustuksia omistajiltaan.

Esimerkiksi vuonna 1997 Porvoon kaupunki ja Fortum Oyj maksoivat Länsitienhakalle ylimääräistä rahoitusvastiketta 55 markkaa kuukaudessa asuinneliötä kohden. Samanaikaisesti vuokralaisilta perittiin kuukausivuokraa 42 markkaa asuinneliöltä. Vuokrasta rahoitusvastikkeen osuus oli 29,50 markkaa ja hoitovastikkeen 12,50 markkaa.

Yleinen periaate kunnallisissa vuokrataloyhtiöissä on ollut, että asuntojen vuokralaisilta peritään yhtiön kaikki kulut olivatpa ne sitten rahoitus- tai hoitokuluja. Rahoitusvastikkeella hoidetaan yhtiön pääomakuluja eli lainojen korkoja ja lyhennyksiä. Hoitovastikkeella maksetaan asuntojen lämmityskuluja, isännöintejä, ulkoalueiden hoitoa, siivousta, jätehuoltoa, kiinteistöjen korjuksia, kiinteistöveroja jne.

Asunto Oy Länsitienhakan hallitus on pähkäillyt, miten selviytyisi lainasta. Se on käsitellyt yhtiön lisärahoitustarpeita kokouksissa, joissa on laskettu, että asuntojen vuokratasoa tulisi korottaa jopa 88 markkaan neliöltä. Hallitus on kuitenkin päättänyt löytää toisenlaisen ratkaisun 16,9 miljoonan markan ongelmaan.

Porvoo ja Fortum avustavat Länsitienhakaa

Porvoon talousjohtaja Peter Kjällmanin mukaan kaupungin vuoden 2000 talousarviossa esitetään, että kaupunki antaisi rahaa fuusiointien jatkamista varten 1,2 miljoonaa markkaa. Summasta käytettäisiin 900.000 markkaa Suolaketie 7:n osakkeiden maksamiseen.

Talousarvioesityksessä on myös 3,6 miljoonan markan avustus Asunto Oy Länsitienhakalle. Vastaavasti Fortum Oyj:ltä odotetaan 3,4 miljoonan markan suuruista summaa. Omistajien avustuksilla ja uudella 10 miljoonan markan lainalla Asunto Oy Länsitienhaka maksaisi kerralla koko 16,9 miljoonan lainan pois. Porvoon kaupunginvaltuusto päättää joulukuussa ensi vuoden talousarviosta.

Painolastina suuret lainat

Asunto Oy Porvoon mlk:n Purokatu 6-8:n asuntojen lukumäärä on 26. Mikäli fuusio toteutetaan asuntopoliittisen ohjelman mukaisesti, kuuluu siihen parin vuoden kuluttua 114 asuntoa, joiden asuinpinta-ala on 6.453 neliötä.

Asunto Oy Länsitienhakan 52 asuntoa ja 2.824 asuinneliötä rasittaa 16.909.000 markan korkotukilaina, joka erääntyy huhtikuussa 2000. Myös As Oy Porvoon mlk:n Purokatu 6-8:ssa on vastaavanlainen 9.673.000 markan suuruinen laina, joka erääntyy helmikuussa 2004. Purokadun yhtiössä on asuinneliöitä 1.799.

Kiinteistö Oy Suolaketie 7:n 36 asunnon ja 1.830 asuinneliön taakkana on noin 5 miljoonan markan velat. Porvoon maalaiskunta on maksanut sille avustusta 636.000 markkaa. Tämä tapahtui vuonna 1996.

Kun noin 32 miljoonan markan suuruiset lainat jaetaan 6.453 asuinneliölle, saadaan noin 5.000 markkaa velkaa neliötä kohden. Vastapainona veloille löytyy yhtiöiden vuoden 1998 taseista varoja, joita on saatu kerättyä tileille mm. omistajilta sekä vuokralaisilta. Yhtiöiden nettovelat ovat noin 4333 markkaa asuinneliötä kohden.


Kuvassa näkyvä As Oy Porvoon mlk:n Purokatu 6-8:lla on edelleen saamisia Haka Oy:n konkurssipesältä 1.870.000 markkaa. Yhtiö oli maksanut rakennusaikana etupainotteisesti töistä, jotka Haka Oy jätti konkurssiin ajauduttuaan tekemättä. Sittemmin yhtiö väänsi kättä Merita Pankin kanssa rakennusaikaisesta 991.250 markan suuruisesta pankkitakauksesta. Riita ratkaistiin välimiesmenettelyssä, jonka päätöksen jälkeen Merita Pankki maksoi yhtiölle 550.000 markkaa.

Mielipide:

Oy Porvoon Ongelma-asunnot Ab

Porvoon kaupunginvaltuusto merkitsi toukokuun lopulla tiedokseen asuntopoliittisen tavoiteohjelman vuosille 1999-2001. Kaupunginhallitus oli aiemmin hyväksynyt ohjelman, jonka on valmistellut asuntopäällikkö Ulf Backman.

Asuntopoliittisen tavoiteohjelman toimenpide-osassa todetaan, että kaupungin vuokra-asuntokannan hallintaa selkeytetään vuosina 1999-2001. Eräitä yhtiöitä fuusioidaan sekä lisäksi tehdään muutamia asuntojen hallintaan liittyviä omistusjärjestelyjä. Tavoitteena on, että saataisiin muodostettua suurempi yksikkö, joka pieniä erillisiä yhtiöitä paremmin ja joustavammin pystyisi selviytymään mm. taloudellisista rasituksista.

Fuusio-fraasit kuulostivat hyviltä, mutta mitä ne merkitsevät porvoolaiselle veronmaksajalle? Yritetäänkö fuusioiden avulla piilottaa Gammelbackan alueella sijaitsevien useiden pienten asunto-osakeyhtiöiden talousvaikeudet? Paljonko kunta ja kaupunki ovat jo pönkittäneet niiden huojuvaa taloutta? Porvoon vuoden 1999 talousarviosta on maksettu avustuksia ainakin Kiinteistö Oy Suolaketie 7:lle 90.000 markkaa, Asunto Oy Länsitienhakalle 120.000 markkaa sekä fuusioiden toteuttamiseen 400.000 markkaa.

Suolaketie 7:n osakekaupat allekirjoitettiin lokakuun 20. päivänä 1999. Samassa yhteydessä maksettiin myös koko kauppahinta 1.263.661 markkaa. Kuinka on mahdollista, että asuntopäällikkö tekee 1,263.661markalla osakekauppoja kun määrärahoja kaupantekoon on myönnetty vasta 400.000 markkaa? Voiko asuntopäällikkö sitoa valtuuston käsiä käyttämällä etukäteen vuoden 2000 talousarvion määrärahoja? Peruutetaanko kaupat, jos valtuusto on kaupoista toista mieltä?

Asuntopoliittisen tavoiteohjelmassa kerrotaan, että Porvoon ja Fortum Oyj:n puoliksi omistama Asunto Oy Länsitienhaka, on päättänyt lyhentää 16,9 miljoonan markan lainaa 5 miljoonalla markalla ja järjestellä loppuosan uudelleen. Ei kerrottu, että Porvoon kaupunki maksaa kyseisen yhtiön lainoja vuonna 2000 yhteensä 3,6 miljoonalla markalla.

Selviytyykö Oy Porvoon Ongelma-asunnot Ab lainojensa lyhennyksistä fuusioituna paremmin kuin ennen fuusiota? Eräässä pienessä "vakavaraisena pidetyssä" arava-yhtiössä laskettiin kesällä, että itsenäisenä selviytymisen hinta olisi vuokratason korottaminen 70 markkaan neliöltä. Mikäli yhtiön hallitus päättäisi tällaisesta vuokratasosta, olisi sen käsissä pian tyhjä talo ja aikaisempaakin suuremmat ongelmat. Onko velkaisten yhtiöiden fuusiointi pelkkä silmänkääntötemppu, jolla vanhat virheet pyritään peittämään?

1980-1990 -lukujen vaihteessa monet yksityiset ihmiset ostivat ylikalliita asuntoja liian kalliilla rahalla. Seuraamukset ovat kaikkien tiedossa. Oy Porvoon Ongelma-asunnot Ab on jäänne noilta ajoilta. Sillä on vain ollut luotettavia omistajia, joiden selkärankaa eivät miljoonienkaan markkojen avustukset ole katkaisseet. Siitä on pidetty huolta korottamalla veroprosenttia. Se on porvoolaista solidaarisuutta.

PIRKKO RUOHONEN-LERNER



......................................
Otsikot tänään

Gammelbackan asunto-osakeyhtiöiden miljoona-fuusiot aloitettu:

Mielipide: Oy Porvoon Ongelma-asunnot Ab


Edellinen lehti


Sivun alkuun


sähköposti