Valtuuston puheenjohtajisto kiinnostaa!

Viime aikoina Porvoon paikallislehdissä, erityisesti kansanedustaja Eero Lehden (kok.) omistamassa Uusimaa-lehdessä, on ollut kirjoituksia, joissa väheksytään työtäni kansanedustajana perussuomalaisten pienessä eduskuntaryhmässä. Perussuomalaisilla on viisi kansanedustajaa ja pieni ryhmäkanslia, joten joudumme itse tekemään esityksiä ja laatimaan vastalauseita, joita suurissa eduskuntaryhmissä kirjoittavat tehtävään palkatut juristit ja muut puoluevirkailijat. Pienen eduskuntaryhmän kansanedustajat jakavat keskenään saman määrän kaikille eduskuntaryhmille osoitettuja kutsuja, tilaisuuksia ja ryhmäpuheenvuoroja kuin 50 edustajan ryhmät. Minulla on noin 15 kokousta viikossa. Kuulun eduskunnan hallintovaliokuntaan, jota kutsutaan ”puurtamisvaliokunnaksi”, koska käsittelemme valiokuntaneuvoksen arvion mukaan 2-3 -kertaisen määrän asioita tavalliseen valiokuntaan verrattuna, ja kokoukset ovat pitkiä.

Lisäksi kuulun lakivaliokuntaan ja kansliatoimikunnan varajäsenen roolissa osallistun myös kansliatoimikunnan kokouksiin aina kun aikataulut sen sallivat. Kuulun useisiin työryhmiin, joista mainittakoon mm. oikeusministeriön asettama Lauri Tarastin puolue- ja vaalirahoitusta selvittävä työryhmä, joka on kokoontunut viime kesästä alkaen ja nyt talvella myös maanantaisin. Uusimpana tehtävänä voin mainita perustuslakikomitean varajäsenyyden, mikä sekin tuo eteeni ison pinon perustuslain muutosesityksiin liittyviä asiakirjoja ja kokouksia. Myös EU-asiat työllistävät kansanedustajia paljon. Nämä kaikki ovat vaikuttamisen ja vastuunkannon kovan sarjan paikkoja. Olen kiitollinen eduskuntaryhmälleni näistä luottamustehtävistä.

Vuositasolla saan eteeni metrikaupalla hyvinkin haastavia asiakirjoja, joihin haluan myös paneutua. Maanantait ovat minulle paitsi kokouspäiviä, myös luku-, kansalaisten tapaamis- ja kirjoituspäiviä. Lex Nokia, maahanmuuttoasiat, poliisin määräämän sakon muuntorangaistuksesta luopuminen, valtion tuottavuusohjelma, alkoholilainsäädännön ja arpajaislain uudistukset ovat pieniä esimerkkejä tehtäväkentästäni.

Tietääkseni EU-Suomen porvoolaiset kansanedustajat Klaus Hellberg (sd.) ja Mikaela Nylander (r.) eivät ole olleet kaupunginhallituksen jäseniä samanaikaisesti kun ovat hoitaneet kansanedustajan tehtäviä, vaan ovat kuuluneet valtuuston puheenjohtajistoon. Kukaan ei ole koskaan syyttänyt heitä vastuunpakoilusta ja lietsonut vihaa heitä kohtaan! Olen selkeästi ilmoittanut olevani kiinnostunut valtuuston puheenjohtajiston paikoista aivan kuten Nylander.

Valtuustotasolla on jaossa kolme puheenjohtajapaikkaa, kaupunginhallitustasolla on jaossa kolme puheenjohtajapaikkaa, samoin kaupunginhallituksen jaostoissa on kolme puheenjohtajaa. Lisäksi jaetaan Porvoon Energia Oy:n ja Porvoon A-asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtajuudet kuten kymmeniä muita yhtiöiden, yhdistysten, säätiöiden ja lautakuntien puheenjohtaja- ja hallituspaikkoja. Eikö vähintään yksi ”painavampi” paikka kuuluisi perussuomalaisille, ihan pelkästään vaalituloksen perusteella?

Voisiko joku kertoa minulle, minkä matematiikan mukaan nämä kaikki kymmenet tärkeät paikat kuuluisivat RKP:lle, demareille ja kokoomukselle? Lopuksi haluan huomauttaa, myös Porvoon hätäisille hamemiehille, että ”saneluneuvottelut” paikoista ovat juuri alkaneet. Neuvotteluaikaa on 1,5 kuukautta, varsinaisia päätöksiä tehdään vasta tammikuun valtuustossa 2009.

Skip to content