Viime aikoina julkisuudessa on ollut huolestuttavia uutisia siitä, kuinka yhä useampi työssä käyvä ihminen syö lääkkeitä selvitäkseen vaativan työn haasteista.
Etenkin nuorten, koulutettujen ihmisten on havaittu lääkitsevän itseään pärjätäkseen työelämässä. Suorituskyvyn parantamiseen käytetään etenkin mielialalääkkeitä, jotka auttavat pysymään hereillä jopa useita kymmeniä tunteja putkeen sekä dementialääkkeitä, jotka kiihdyttävät aivojen verenkiertoa.
Niin kutsuttuun työelämän dopingiin liittyvät myös tulehduskipulääkkeet, sillä niiden turvin pääsee töihin sairaanakin, sekä lisäksi uni- ja nukahtamislääkkeet. Tuoreen työaikaselvityksen mukaan Suomessa tehdään jopa satoja tunteja enemmän töitä vuodessa kuin monissa muissa Euroopan maissa.
Kun työuria parhaillaan pyritään pidentämään niin alusta, lopusta kuin keskeltäkin, tulisi ottaa huomioon ihmisten jaksamisen rajat. Työskentely lääkkeiden voimin ei kanna pitkälle. Työurien pidentämiseksi tulisikin panostaa erityisesti työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.
Työaikaselvityksen mukaan työajan vähentäminen nostaisi tuottavuutta, sillä työntekijät olisivat virkeämpiä ja tehokkaampia.
Olen jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen asianomaiselle ministerille, jossa tiedustelen, onko ministeri tietoinen lääkkeiden käytön yleistymisestä työelämässä ja mitä hän aikoo tehdä työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistämiseksi. Ministeri on velvollinen vastaamaan kolmen viikon kuluessa.