Tavoitteena suvaitsevainen Suomi

Kevään 2011 eduskuntavaaleista lähtien eri tahot ovat julkisuudessa olleet huolissaan suvaitsemattomuuden lisääntymisestä Suomessa. Ilmapiirin yhteiskunnassamme on väitetty kiristyneen, arvojen koventuneen ja keskustelusta on tullut vihapuhetta. Näistä kielteisistä muutoksista monet ovat syyttäneet Perussuomalaisten vaalivoittoa.

Samanlaisia äänenpainoja oli ilmassa myös kunnallisvaalien 2008 jälkeen, sillä perussuomalaiset menestyivät hyvin ja saivat yli 400 valtuustopaikkaa. Silloinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) otti näyttävästi esille mahdolliset rasistiset vihapuheet valtuustosaleissa sekä uusien valtuutettujen kouluttamisen. Tiettävästi rasismin torjuntakoulutusta ei missään järjestetty, mutta eipä ole yli kolme vuotta toimineissa valtuustoissa kuultu rasistisia puheitakaan.

Olen toiminut aktiivisesti kunnallispolitiikassa yli 25 vuotta ja pian 5 vuotta valtakunnanpolitiikassa perussuomalaisten kansanedustajana. Poliittisessa toiminnassani olen aina pyrkinyt edistämään päätöksenteon avoimuutta, kansalaisvaikuttamista, ihmisten välistä tasa-arvoa ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta. Nämä arvot jaetaan yleisesti myös puolueessa – mikä onkin suurena syynä siihen, että jäseneksi aikanaan liityin.

On helppo ”suvaita” ihmisiä, jotka ajattelevat asioista samalla tavalla kuin itse ajattelee, mutta todellisesta suvaitsevaisuudesta voidaan puhua vasta siinä vaiheessa kun pystyy kohtaamaan avoimin ja ystävällisin mielin myös ne, joilla on erilaisia mielipiteitä. Tähän ei moni pysty, vaikka niin äkkiseltään luulisi. Itse kunkin on silloin tällöin syytä katsoa peiliin ja punnita rehellisesti omia asenteitaan ja ennakkoluulojaan. Kumpuavatko ne todellisista kokemuksista vai mielikuvista? Mistä nuo mielikuvat ovat peräisin?

Perussuomalaiset eivät pelkää erilaisuutta. Me emme vihaa ketään, emme halua sulkea ketään yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle, emme asetu kenenkään yläpuolelle. Olemme tavallisia ihmisiä, jotka ajavat tavallisten ihmisten asioita. Olemme nostaneet puheenaiheiksi vaikeita aiheita kuten maahanmuuton ongelmat, mutta ei se meistä suvaitsemattomia tee. Kuten puolueen puheenjohtaja Timo Soini on sanonut: Jos olet rasisti, älä äänestä Perussuomalaisia.

Onko yhteiskuntamme sitten todella muuttunut kovemmaksi? Mahdollisesti. Syyt ovat kuitenkin moninaiset ja muualla kuin Perussuomalaisten nousussa. Jo pitkään jatkunut hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen on johtanut tilanteeseen, jossa yhä nuoremmat syrjäytyvät ja putoavat yhteiskunnan ulkopuolelle, toivottomuus lisääntyy ja tyytymättömyys vanhojen valtapuolueiden tekemää politiikkaa kohtaan kasvaa. Kansalaiset ovat halunneet muutosta ja siksi he ovat äänestäneet perussuomalaisia.  

Itse olen sitä mieltä, että kaikkien kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta kaikkia on kohdeltava asiallisesti ja kunnioituksella. Tämä koskee myös poliittisia vastustajia ja kilpakumppaneita. Vastakkainasettelusta ei ole mitään hyötyä – parempi, inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi Suomi syntyy vain yhteistyöllä, josta ketään ei suljeta ulkopuolelle.

Skip to content