Euroopan parlamentti kokoontui Ranskan Strasbourgiin syyskauden ensimmäiseen täysistuntoon 10.-13. syyskuuta. Viikon aikana käytiin värikkäitä keskusteluja ja äänestyslistalla oli esimerkiksi paljon huomiota herättänyt tekijänoikeusdirektiivi, Unkarin oikeusvaltion tila, tuotteiden laatuerot sisämarkkinoilla, EU:n muovistrategia, EU:n solidaarisuusjoukot ja EU:n suhteet USA:n ja Kiinan kanssa. Lisäksi komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti viimeisen linjapuheensa mepeille ennen ensi kevään europarlamenttivaaleja. Puheessaan hän korosti tarvetta vahvalle ja yhtenäiselle EU:lle.
Tasa-arvon puolesta
Osallistuin maanantai-illan keskusteluun, jossa käytiin läpi toimenpiteitä kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi ja torjumiseksi työpaikoilla, julkisissa tiloissa ja poliittisessa elämässä. Suomen maineesta tasa-arvon mallimaana huolimatta meilläkin on edelleen tahoja, jotka väheksyvät ja pilkkaavat politiikassa uransa tehneitä naisia ja yrittävät tehdä heistä näkymättömiä. Liian usein asioista sovitaan etukäteen miesten kesken golf-klubeilla ja saunaseuroissa. Pelkäänpä, että näin tehdään monessa muussakin maassa. Siksi on hyvä, että sukupuolten tasa-arvo on jatkuvasti esillä myös Euroopan parlamentissa.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras osallistui tiistaina täysistunnon keskusteluun Euroopan tulevaisuudesta. Kreikan velkakriisi on hiljattain julistettu päättyneeksi, vaikka maalla on velkaa yli 300 miljardia euroa, ja ongelmat jatkuvat laajoina. Pitämässäni puheessa kerroin esimerkin siitä, kuinka laaja ongelma veronkierto Kreikassa yhä on. Maassa lomailleet ystäväni ovat kertoneet, kuinka heille on kaupoissa ja ravintoloissa usein ilmoitettu, että kassakone on rikki, ja vain käteinen kelpaa. Eräskin ystäväni olisi halunnut maksaa isot ostoksensa kaupassa kortilla, mutta ei onnistunut, koska kassakoneen kerrottiin olevan rikki. Koska hänellä ei ollut riittävästi käteistä rahaa, päätti hän luopua ostoksistaan. Kas kummaa, kuin ihmeen kautta, kassakone alkoikin toimia ja kaupat tehtiin. Pääministeri Tsipras ei halunnut kommentoida loppupuheenvuorossaan ”rikkinäisten” kassakoneiden aiheuttamia ongelmia.
Unkarin maahanmuuttopolitiikka keskiössä
Keskiviikkona parlamentti pohti sitä, pitäisikö Unkaria rangaista EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Unkarin pääministeri Viktor Orban osallistui itsekin keskusteluun, ja varoitti meppejä eristämästä Unkaria eurooppalaisesta päätöksenteosta. Parlamentti hyväksyi lopulta selvin numeroin päätöslauselman, jossa se vaatii neuvostoa määrittämään, loukkaako Unkari EU:n perusarvoja. Perussuomalaiset eivät kannattaneet tätä Unkariin kohdistuvan kurinpitomenettelyn käynnistämistä, sillä nähdäksemme Unkaria halutaan rankaista ensisijaisesti sen harjoittaman haitallista maahanmuuttoa torjuvan politiikan johdosta.
Parlamentti muodosti kantansa myös tekijänoikeusdirektiiviin, jolle oli heinäkuun täysistunnossa äänestetty lisää käsittelyaikaa. Lobbaus aiheen tiimoilta on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Itse äänestin lopulta direktiiviä vastaan. Olen huolissani siitä mahdollisesti aiheutuvista negatiivisista vaikutuksista kansalaisten ilmaisunvapauteen internetissä, samoin alan startup-yrityksille koituvista ongelmista. Enemmistö äänesti direktiivin puolesta, joten se siirtyi toimielinten välisiin neuvotteluihin.
Tasa-arvokysymykset olivat viikolla myös näkyvästi esillä. ECR-ryhmämme valitsi turkkilaisen Seyran Ateşin Sakharov-palkinnon saajaehdokkaaksi. Palkinto on parlamentin vuosittain myöntämä 50 000 euron suuruinen palkinto ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden hyväksi tehdystä työstä. Ateş on toiminut uskonnollista ja poliittista ääriajattelua vastaan, ja suututtanut toimillaan ääri-islamistit. Hän on esimerkiksi ollut mukana perustamassa Berliiniin liberaalia moskeijaa, jossa naiset ja miehet ovat tasa-arvoisessa asemassa. Tapasin hänet ECR:n opintopäivillä Berliinissä kesällä 2017, jossa hän kertoi vaarallisesta työstään, jota turvaamassa on kaksi aseistettua henkivartijaa ja panssariauto.
Allekirjoitin lisäksi kolme parlamentin päätöslauselmaa, jotka tuomitsivat Ugandassa, Kambodzassa ja Myanmarissa tapahtuvan poliittisen sorron ja lehdistönvapauden rajoittamisen. Seuraava täysistunto järjestetään Strasbourgissa lokakuun 1.-4. päivänä.