Poimintoja parlamentista: Navalnyin murha ja pääministerin vierailu

Helmikuun lopulla pidin Euroopan parlamentin täysistunnossa puheen Aleksei Navalnyin murhasta. Hänen nimensä on liitetty siihen pitkään oppositiohahmojen ja valtaapitäviä haastaneiden listaan, jotka diktaattori Putin on putsannut pois tieltään. Maan todellinen oppositio on joko maanpaossa, vankilassa tai murhattuna.

Entinen presidentti Medvedev lausui hiljattain, että venäläismiehityksen alla elävät ukrainamieliset asukkaat on lähetettävä työleireille Siperiaan. Kymmeniä tuhansia lapsia on kaapattu ja heidän ukrainalainen identiteettinsä yritetään häivyttää. Käynnissä on kansanmurha.

Poliittiset murhat eivät ole Venäjällä yksittäistapauksia. Maassa on voimissaan murhanhimoinen kuolon kultti, jossa ihmisarvolla ei ole merkitystä.

Kaikki, jotka taistelevat tätä Putinin terrorikonetta vastaan, ansaitsevat arvostusta. Puutteistaan huolimatta Navalnyllä oli oma roolinsa tässä paljastaessaan hallinnon korruptiota. Suurimmat sankarit löytyvät kuitenkin Ukrainan etulinjasta niiden joukkojen piiristä, jotka puolustavat maataan ja perheitään venäläiseltä imperialismilta.

**

Maaliskuun täysistunnossa suomalaismedian huomio kiinnittyi pääministeri Petteri Orpon vierailuun. Pääministerin puheen jälkeen kuultiin eri poliittisten ryhmien ryhmäpuheenvuorot, minkä jälkeen keskusteluun osallistuivat useimmat suomalaismepit.

Oman puheenvuoroni aluksi jouduin korjaamaan sosialistien ryhmäpuheen karkeuksia. Espanjalainen Iratxe García Pérez (S&D) oli sättinyt Orpoa väittäen muun muassa, että Suomessa äärioikeisto istuu hallituksessa ja sen jäsenenä on natsiksi julistanut ministeri.

Todellisuudessa meillä on isänmaallinen hallitus, joka tekee parhaansa korjatakseen edellisen sosialistihallituksen katastrofaalisen perinnön ja jättämänsä suunnattoman velkataakan, jota ei voida hoitaa ottamalla uutta velkaa ja jatkamalla holtitonta taloudenhoitoa.

Venäjän viime syksynä aloittama hybridioperaatio Suomen rajalla nousi myös keskustelussa esiin. Suomen hallitus toimi asiassa erittäin päättäväisesti sulkiessaan koko itärajan.

Brutaalia hyökkäyssotaa kolmatta vuotta käyvä Venäjä on äärimmäisen arvaamaton. Kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin on syytä varautua. Laittomien maahantulijoiden rajanylitykset on estettävä tarvittaessa voimakeinoin. On muistettava, että Suomen rajavartijat turvaavat koko EU:n yhteistä ulkorajaa.

Tukea Ukrainalle on jatkettava ja entisestään voimistettava. Ukrainan on voitettava tämä sota, ja on velvollisuutemme tehdä kaikkemme, jotta tämä tavoite saavutetaan.

Korostin myös vastuullisen taloudenpidon tärkeyttä koko EU:ssa ja kaikissa sen jäsenmaissa. Yli varojen ei voi elää. Suomi ei ensimmäistä kertaa historiassaan tukenut vastuuvapauden myöntämistä Euroopan komissiolle, mistä nostan hattua. Päätöksen taustalla oli EU:n tilintarkastustuomioistuimen huolestuttavat havainnot EU-budjetin menojen hallinnan olennaisista ja laajalle levinneistä virheistä.

Euroopan talouden kilpailukyvystä on pidettävä huolta. On välttämätöntä, että Suomen talous saadaan jälleen oikeille urille. Toivonkin hallitukselta päättäväisyyttä poliittisten lakkojen edessä.

 

Skip to content