Brexitistä keskusteltiin jälleen, kun Iso-Britannian parlamentin alahuone äänesti toistamiseen pääministeri Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen selvästi nurin. Brexitin tulevaisuus on yhä epäselvä, vaikka eron pitäisi tapahtua jo maaliskuun 29. päivänä. Parlamentti on jo varautunut Iso-Britannian lähtöön. Kuluneella viikolla äänestettiin esimerkiksi siitä, että Britanniassa Erasmus-vaihdossa olevat opiskelijat ja opettajat voivat suorittaa vaihtonsa loppuun asti, vaikka maa jättäisi unionin ilman sopimusta.
Väärinkäytösten ilmoittajien suojelua koskeva direktiiviesitys nytkähti tällä viikolla eteenpäin, kun EU-toimielinten välisissä neuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys parlamentin, komission ja jäsenmaiden hallituksia edustavan neuvoston välillä. Väärinkäytösten ilmoittajat voivat tulevaisuudessa raportoida havaitsemistaan epäkohdista ilman pelkoa heihin kohdistuvista vastatoimista joko organisaation sisällä tai vaihtoehtoisesti suoraan viranomaisille. Uskon, että ulkopuolinen taho edistää väärinkäytöksen selvitystyötä tehokkaammin kuin ilmoituksen kohteena oleva organisaatio. Direktiivi hyväksytään lopullisesti täysistunnossa myöhemmin keväällä.
Keskustelimme myös hyvästä ilmanlaadusta. Meillä on paljon ihmisiä, jotka joutuvat loppuelämänsä sairastelemaan altistuttuaan huonolle sisäilmalle. Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, jotka altistuvat päivittäin sisäilmaongelmille niin kodeissa kuin työpaikoillakin. Monet altistuneista ovat menettäneet jopa työkykynsä. Home- ja kosteusvauriot vaivaavat lukuisia julkisia ja yksityisiä rakennuksia, kuten esimerkiksi päiväkoteja, kouluja, sairaaloita, toimistokiinteistöjä ja asuntoja. Puhdas ilma on tärkeää meidän kaikkien terveydelle ja hyvinvoinnille, minkä johdosta kannatan sekä ulko- että sisäilman parantamiseen tähtääviä toimia.
Keskustelimme myös EU:n vastaisesta propagandasta ja ulkopuolisten tahojen vaalivaikuttamispyrkimyksistä. Korostin puheenvuorossani sen tärkeyttä, että kansalaiset saavat paikkansapitäviä tietoja, jotta voidaan muodostaa perusteltuja ja faktoihin perustuvia päätöksiä. Facebookin kaltaisilla sosiaalisen median yhteisöpalveluilla on suuri vastuu disinformaation tunnistamisessa ja poistamisessa alustoiltaan. Valeuutiset on tärkeä havaita mahdollisimman nopeasti ennen kuin ne leviävät laajalle. Disinformaation purevuutta on ehkäistävä ennen kaikkea koulutuksen sekä yleisen tietoisuuden lisäämisen avulla.
Parlamentti ilmaisi huolensa kiinalaisen teknologian lisääntymisestä EU:ssa. On esitetty vakavia väitteitä eräiden kiinalaisten teknologiayritysten järjestelmien turvallisuudesta ja niiden mahdollisesta vakoilusta Kiinan valtion hyväksi. Epäilyksiä on lisännyt Kiinan lainsäädäntö, joka velvoittaa kaikkia yrityksiä tekemään yhteistyötä valtion kanssa. Mielestäni olisi tärkeää teettää perusteellinen tutkimus sen selvittämiseksi, onko kiinalaisyritysten laitteissa sisäänrakennettuja takaportteja, jotka mahdollistavat EU-kansalaisten vakoilun.
Parlamentti arvioi myös EU:n ja Venäjän poliittisten suhteiden tilaa. Venäjää ei enää voida pitää EU:n strategisena kumppanina, mutta ilmastonmuutoksen, digitalisaation, energiaturvallisuuden ja terrorismin torjunnan kaltaiset globaalit haasteet edellyttävät valikoivaa yhteistyötä Venäjän kanssa. Täysistunnossa vaadittiin Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttamista. EU:n on voitava tarvittaessa asettaa uusia pakotteita Venäjälle, mikäli maa jatkaa kansainvälisen oikeuden rikkomista.
Parlamentissa hyväksyttiin myös EU:n solidaarisuusjoukkoja koskeva ohjelma vuosille 2021-2027. Ohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuksia osallistua ”solidaarisuutta” ja humanitaarista apua koskeviin vapaaehtoistoimiin EU:ssa ja sen ulkopuolella. Parlamentti hyväksyi lisäksi esimerkiksi EU:n ja Vietnamin välisen kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on pysäyttää laittomat hakkuut ja varmistaa, että kaikki Vietnamista EU-alueelle ostettu puutavara on tuotettu laillisesti.
Muita täysistunnossa käsiteltyjä aiheita olivat esimerkiksi eurooppalainen rikosrekisterijärjestelmä, Venezuelan tilanne, EU:n valmiuksien parantaminen konfliktinestossa ja välitystoiminnassa, Euroopan valuuttarahasto ja EU:n kansalaisaloite, jonka järjestämistä helpotettiin. Parlamentti päätti kehottaa myös neuvostoa ja komissiota keskeyttämään virallisesti Turkin EU-jäsenyysneuvottelut. Seuraava täysistunto järjestetään 25.-28. maaliskuuta.