Viime aikoina veroparatiisiyhtiöt ovat saaneet osakseen paljon huomioita. Ja syystäkin, sillä ne ovat omalta osaltaan edistäneet kehitystä, jossa liian moni yritys haluaa maksaa enemmän ja enemmän voittoja omistajilleen maksamatta yrityksen tuloksesta lainkaan veroa. Koska talouskasvua ei ole näköpiirissä, vienti ei vedä ja työttömyys kasvaa, on seurauksena ollut julkisen sektorin miinusmerkkiset tilinpäätökset, ylivelkaantuminen, palvelujen leikkaukset ja veronkiristykset. Erityisesti energiaverojen korotukset ja arvonlisäveron kiristykset ovat kipeimmin kohdentuneet kaikkein pienituloisimpiin kansalaisryhmiin kuten eläkeläisiin, työttömiin, opiskelijoihin ja hyvin pienellä palkalla eläviin.
Aikaisemmin veronkiertoon erikoistuneet veroparatiisiyritykset tuntuivat kaukaisilta, joten ne eivät juuri koskettaneet tavallisen kaduntallaajan elämää. Tuore tapaus ”Mehiläinen” avasi kuitenkin useita uusia silmiä tarkastelemaan kansainväliseen verosuunnitteluun liittyviä ongelmia. Miksi suomalaiset yritykset ostavat työterveyspalveluja yritykseltä, joka ei maksa veroja Suomeen, vaan tyhjentää voittotilit maksamalla konsernin sisäisiä siirtoja veroparatiisissa lymyävälle emoyhtiölle? Paljonko vastaavanlaisia yrityksiä toimii Suomessa? Minkä nimisiä ne ovat? Varmasti moni kansalainen haluaisi äänestää jaloillaan näiden yritysten kohdalla, sillä niiden toiminta on täysin epäeettistä veronkiertoa.
Viime aikoina olemme saaneet erilaisten selvitysten kautta eteemme uutta ja yllättävää tietoa veronkierrosta. Tuore uutinen kertoi, kuinka veroparatiiseissa olisi jopa kolmannes maailman varallisuudesta. Hämmästyttää, kuinka asiaa ei ole aikaisemmin noteerattu. Eikö aihe ole ollut yleisesti tiedossa vai onko maassa tapana, että näin kiusallisista asioista vaietaan. Koskettaahan se meikäläisiä pääomapiirejä, jotka omistavat myös suuren osan mediasta.
Suomalaiset ovat jälleen jälkijunassa, jos vertaamme itseämme muihin Pohjoismaihin. Suomessa Tekes ja alueelliset työ- ja elinkeino (TE) -keskukset ovat maksaneet viimeisten viiden vuoden aikana yhteisistä verovaroistamme tukia veroparatiisiyhtiöille. Esimerkiksi GE Heathcare on saanut lääkintälaitteiden valmistukseen 4,1 miljoonaa euroa, Pfizer on saanut terveysvalmennushankkeeseen yli 604 000 euroa, GlaxoSmithKline tutkimus- ja kehityshankkeisiin lähes 250 000 euroa, Terveystalo on saanut palkkatukea sekä tutkimusrahaa noin 420 000 euroa ja Attendo Terveyspalvelut 1,5 miljoonaa euroa vuokratyövoiman palkkaamiseen.
Pohjoismaat ovat vuodesta 2006 alkaen taistelleet veroparatiisiyhtiöitä vastaan 400 veroasiantuntijan voimin. Aseina on käytetty tiedonvaihtosopimuksia, joita Suomikin on solminut kymmenittäin veroparatiisi-maiden kanssa. Suomen valtio on lähettänyt muutamia kymmeniä tietopyyntöjä veroparatiiseille. Muut Pohjoismaat ovat tehneet useita satoja tietopyyntöjä. Ruotsin verottaja on uusien verosopimusten ansiosta kerännyt yli 140 miljoonaa euroa tuloja. Suomen vastaavat luvut ovat huomattavasti pienemmät.
Lähiaikoina eduskuntakäsittelyyn on tulossa Kyproksen tukipaketit. Kyprosta syytetään rikollisen rahan pesusta. Suomen osuus Kyproksen tulipaketista on noin 300 miljoonaa euroa. Perussuomalaiset eivät tule Kyproksen tukipaketteja hyväksymään, vaan tulemme vastustamaan niitä loppuun saakka.