Vanhustenhoidon tila ja laatu ovat viime aikoina herättäneet säännöllisesti huolestunutta keskustelua. Lehdistä on saatu lukea, kuinka ikääntyneet ihmiset joutuvat laitoksissa makaamaan ylilääkittyinä sängyissään päivästä toiseen, eikä kenelläkään ole aikaa auttaa heitä kävelylle tai vaihtaa edes muutamaa sanaa heidän kanssaan. Laitoshoito on tavallisesti vihoviimeinen vaihtoehto paitsi ihmisen itsensä myös yhteiskunnan kannalta, sillä se tulee erittäin kalliiksi.
Nykyisin kunnissa pyritään siihen, että vanhukset saisivat asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään. Tätä toivovat myös vanhukset itse, mutta valitettavasti monen kohdalla toive ei toteudu. Kotona asuminen – kotipalveluiden tukemanakin – on mahdollista vain niin kauan kuin ihminen on suhteellisen hyvässä kunnossa. Hyvä kunto puolestaan liittyy aktiiviseen ja virikkeelliseen elämään, ja siihen yhteiskunnan tulisi kannustaa kaikenikäisiä jäseniään. Ikäihmiset tarvitsevat enemmän liikuntaa ja vähemmän lääkkeitä!
Pitkään kotona asumisen tavoitetta tukisivat hyvin järjestetyt ja monipuoliset, erityisesti vanhusväestölle suunnatut liikuntapalvelut, jotka olisivat kaikkien ikäihmisten ulottuvilla sekä taloudellisesti että maantieteellisesti. Liikunnan harrastaminen kasvattaa lihasvoimaa ja kehittää tasapainoa, minkä seurauksena ikäihmisen fyysinen jaksaminen ja elämänlaatu taatusti paranevat merkittävästi. Reipas liikunta vaikuttaa positiivisesti myös henkiseen hyvinvointiin, paitsi kohottamalla vireystilaa ja vilkastuttamalla aivojen välittäjäainetoimintaa, myös tuomalla elämään tekemisen tuntua sekä sosiaalista kanssakäymistä. Säännöllinen, ohjattu ryhmäliikunta voi olla tärkeä henkireikä yksinäisyydestä kärsivälle vanhukselle.
Tutkimusten mukaan liikunnan harrastaminen keski-iässä vähentää merkittävästi riskiä sairastua esimerkiksi dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Vasta seniori-iässäkään aloitettu liikunta ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä liikkumiskyvyn parantaminen onnistuu vielä hyvinkin iäkkäiden ihmisten kohdalla. Liikunnan harrastaminen kannattaa kaikenikäisenä, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa!