Hyvä Veli – verkostot olivat jälleen tapetilla kuin Ylen A-Studio käsitteli 10.6. Pyhäsalmen Lentokenttä Oy:n asioita. Lentokentän ylläpito läpi vuoden ei Suomessa ole halpa harrastus, joten siksi johtavat poliitikot päättivät ottaa kuntalaiset mukaan, mutta vain maksumiehiksi. Kentällä on muutama käyttäjä, sillä lentoharrastus vaatii paksun lompakon. Ohjelmasta sai kuvan, että kukaan ei oikein halunnut tietää, miten Pyhäsalmen Lentokenttä Oy:n asioita hoidetaan, onko pidetty osakeyhtiölain vaatimat yhtiökokoukset ja hallituksen kokoukset ja onko yhtiöllä vastuullista toimitusjohtajaa.
Vaikutti siltä, että moni osakeyhtiölle kuuluva asia oli jäänyt tekemättä. Sen sijaan tiedettiin, että yhtiön taustalla on joukko merkittäviä keskustalaisia kuntapäättäjiä. Tiedettiin myös, että kunta maksoi vuotuiset avustukset yhtiölle. Yllättävää on se, että kunta ei vaatinut jälkeenpäin selvityksiä rahankäytöstä, näinhän yleensä tehdään, jos kunta maksaa avustuksia yhdistyksille, säätiöille ja vastaaville tahoille. Näppärä ja kekseliäs järjestely Hyviltä Veljiltä aina siihen saakka kunnes naiset tulivat kuvioihin mukaan. Ohjelmassa haastatellut naispäättäjät tuomitsivat selkeästi menettelyt, mutta miehet puolustivat veljellisesti toisiaan.
Varmaan Suomen kunnista löytyy lukuisia vastaavanlaisia esimerkkejä. Omassa kotikaupungissani Porvoossa kaupunki on tukenut merkittävillä summilla esimerkiksi golfin peluuta. Kaupunki omistaa vanhan ja arvokkaan Virvikin kartanomiljöön, joka sijaitsee meren rannalla. Alun perin Porvoon kaupunki osti kartanon kaikkien kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Nopeasti kuvioihin tuli mukaan Virvik Golf ry, joka vuosien varrella otti kartanon rakennukset ja pellot pala palalta haltuunsa. Virvik Golf ry:n puuhamiehinä on ollut joukko nimekkäitä paikallispoliitikkoja.
Paikallisessa Uusimaa-lehdessä oli pari vuotta sitten pieni uutinen, jossa kerrottiin, kuinka liikuntapalveluiden päällikkö oli päättänyt vuokrata kartanon 24 vuodeksi (1.1.2012–31.12.2035) golf-yhdistyksen käyttöön. Hintakaan ei ollut päätähuimaava. Yhdistys maksaa 51 hehtaarin alueesta vuokraa 4138 euroa vuodessa. Vuokrasopimuksen pidennystä perustellaan viranhaltijapäätöksessä seuraavasti: ” Kiinteistön vuokraoikeuskiinnitystä tarvitaan lainojen vakuudeksi. Seurassa tarvitaan myös varmuus vuokrasopimuksen jatkosta golfkentän kehittämiseksi suunnitelluista investoinneista päättämistä varten…” Ilmeisesti viranhaltijapäätös on merkittävästä kiinnitysoikeudesta huolimatta hyväksytty läpihuutojuttuna asianomaisessa toimielimessä.
Suomessa kunnallinen golf-tuki ei sinänsä ole ainutlaatuista. Golf on hyvä liikuntamuoto muiden joukossa, mutta kohdistuuko kunnallinen golf-tuki juuri niihin ihmisryhmiin, joilla on suurin tuen tarve liikuntapalvelujen puolella? Tällä hetkellä monet nuorten parissa toimivat urheiluseurat kamppailevat kohonneiden hallimaksujen kanssa. Niille ei ole turvattu 24 vuodeksi edullista salihintaa. Ovatko kunnalliset lentokenttätuet ja golf-tukipäätökset nykyaikaa vai historiallisia jäänteitä aikakaudelta, joka perustui tasaiseen talouskasvuun? Tätä on syytä pohtia kaikissa kunnissa.