Kaupunginvaltuuston kokous keskiviikkona 22.9.2021

Helsingin uusi kaupunginvaltuusto aloitti toimikautensa 1.8.2021. Kokoonnuimme keskiviikkona 22.9.21 jo neljättä kertaa. Esityslistoja liitteineen on tullut kahlattua läpi melkoinen pino, pääosin kuitenkin sähköisessä muodossa. Valtuuston ensimmäisiin kokouksiin on voinut osallistua kaupungintalolla tai etäyhteydellä. Molempia mahdollisuuksia olen käyttänyt kaksi kertaa.
Ensimmäisen kuukauden ajan istumapaikkani oli takarivillä, valtuuston puheenjohtajan paikalta tarkasteltuna äärioikealla. Viime kokouksessa istumapaikkani oli siirretty salin keskivaiheille ja kokoomus oli siirretty äärioikealle. Käsitykseni mukaan tähän pieneen tuolileikkiin liittyy valtuuston puheenjohtajan vaihdos: Vihreiden Otso Kivekäs vaihtui saman puolueen Fatim Diarraksi, joka pani tuolit uuteen jakoon. Kokemuksen äänellä voin vakuutta, että ovat sinänsä hyviä istumapaikkoja molemmat!

Esityslistan asioista Kottby lågstadieskolan uudisrakennuksen 23 miljoonan euron hankesuunnitelma herätti keskusteluja. Avoimet oppimisympäristöt todettiin useissa puheenvuoroissa haasteellisiksi, mitä näkemystä itsekin edustan. Hanke nuijittiin kiireellisenä läpi, mutta valtuusto vaati, että ongelmista laaditaan selvitys. Joten sitä odottelemme.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) yhtiöittäminen nytkähti selvällä enemmistöllä eteenpäin. Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit vastustivat yhtiöittämistä. Kun julkisia toimintoja yhtiöitetään, yleensä hinnat nousevat ja päätöksenteko menee piiloon. Näin tapahtuu oli kysymys sitten suurista tai pienistä hankinnoista tai henkilöstöasioista. Osakeyhtiön hallituspaikat ovat yleensä haluttuja poliitikkojen keskuudessa. Niissä pääsee vaikuttamaan yhtiön asioihin, kuten toimitusjohtajan ja muun henkilökunnan valintoihin (toisinaan jäsenkirjan perusteella) ja palkkoihin. Hallituspaikoista maksetaan hyvien kokouspalkkioiden lisäksi tuntuvia vuosipalkkioita. Jotkut hallitukset harrastavat myös maailmankuvaa avartavaa ulkomaanmatkailua. Niistä harvemmin saamme lukea lehdistä.

Kaupunginvaltuuston kokouksissa käsitellään aivan järkyttävä määrä asemakaavan muutoksia. Tässä kokouksessa hyväksyttiin mm. maanalaisen alueen vuokrausperiaatteet Hakaniemeen, Hakaniementorin alle. Välittäjätahona toimii Antilooppi Ky. Valtuustolle esitetyt suunnitelmat ja laskelmat olivat hyvin sekavia. Mikäli oikein ymmärsin, kaupunki vuokraa 60 vuodeksi ja 74.000 euron vuosivuokralla maanalaisen parkkialueen, jolle rakennetaan 450 autopaikkaa. Vuosivuokra tuntuu minusta kovin alhaiselta ottaen huomioon kuinka kovia pysäköintimaksuja Helsingissä on tapana veloittaa.

Pienellä kokoustauolla esitin pormestari Juhana Vartiaiselle (kok) toivomuksen, että eri projekteista, kuten tästä Hakaniemen projektista, laadittaisiin selkeät kustannuslaskelmat. Näin saisimme tietää, kuinka paljon kaupungin rahoja ja resursseja sijoitetaan hankkeisiin, joita sitten myydään tai vuokrataan yksityisille tahoille. Valitettavasti pormestari ei ollut ehtinyt paneutua tähän hankkeeseen, mikä tuntui minusta oudolta. Onhan pormestari profiloitunut talousasiantuntijana, joka on sanonut vihaavansa julkisten varojen tuhlausta.

Skip to content