Viimeisen noin kymmenen vuoden aikana on kaikessa hiljaisuudessa siirrytty suosimaan asuntosijoittajia asunnon hankinnassa ja verotuksessa lapsiperheiden sijaan. Tämän taustalla lienee pääomapiirien tehokas lobbaustoiminta. Itselleni, entiselle verohallinnon virkamiehelle, oli yllätys, kun ymmärsin, että suurella velkarahalla toimiva asuntosijoittaja saa vähentää asunnon vuokratulosta paitsi normaalit hoitovastikkeet, myös rahoitusvastikkeet eli yhtiölainan korkomenot ja jopa lainanlyhennykset, täysimääräisesti.
Tämä verokikkailu lainanlyhennyksillä on hoidettu asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestysmuotoilulla, jossa lainan lyhennystä ei rahastoida vaan se tuloutetaan asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa. Kun sijoitusasunnon omistaja saa vähentää vuokratulon verotuksessa rahoitus- ja hoitovastikkeen kokonaisuudessaan, on viivan alle jäänyt usein miinus-merkki eli tappiota, jonka saa vähentää alijäämähyvityksenä muista tuloista.
Mitä tästä asuntosijoittajien unelmasta on sitten seurannut nollakorkojen aikana, entä sen jälkeen, kun korot ovat palanneet ”normaalille” tasolle? Nollakorkojen aikana rakennettiin lukuisia huippukalliita ja velkavetoisia asunto-osakeyhtiötaloja, jotka todennäköisesti eivät tule selviytymään omien lainojensa hoitokuluista, jos asunnon omistajat eivät pysty maksamaan vastikkeina tuhansia euroja kuukaudessa, kun korot ovat nousseet ja lainanlyhennykset alkaneet. Näin voi käydä, oli kysymys sitten omistusasunnosta omana kotina tai asuntosijoittajan omistamasta ja vuokraamasta asunnosta yhteisessä yhtiössä.
Nyt näitä asuntoja markkinoidaan jopa kahden vuoden ”ilmaisella asumisella”. Ennen asunnon ostopäätöstä kannattaa ehdottomasti tutustua huolella ylivelkaisen asunto-osakeyhtiön velkasaldoon, yhtiökumppaneiden lukumäärään ja siihen, kuinka moni asunto on sijoittajan omistuksessa. Kannattaa tehdä kustannuslaskelmat oman asunnon kaikista tuloista, menoista ja naapurinkin maksukykyriskeistä ainakin 10 vuoden perspektiivillä.
Kahden vuoden ”ilmaisen asumisen” houkutus voi johtaa hyväuskoisen ostajan kaikkien säästöjen ja omaisuuden menetykseen. Pahimmassa tapauksessa jäljelle voi jäädä viisi-kuusinumeroinen velkasaldo, jonka kanssa ollaankin sitten naimisissa vuosikaudet. Kannattaa siis laskea ja arvioida, mitkä ovat asunnon ostamiseen liittyvät riskit pahimmillaan ja haluaako ne ottaa kantaakseen.