Helsingin kaupunginvaltuuston kokous 3.11.2021 sujui tavanomaisen kaavan mukaisesti. Megaluokan asioista ei juuri puhuttu, muusta sitäkin enemmän. Nuorten aloitteista keskusteltiin pari tuntia, mikä on pitkä aika, joten asialla lienee painoarvoa puolueille: Tulevat äänestäjät! Muutama nuorisoneuvoston jäsen käytti puheenvuoroja valtuuston kokouksessa. ”Tyhjistä toiveista täällä taas kertomassa…Aloitteet tyssäävät, niitä ei oteta vakavasti, on turhauttava järjestelmä…” Valtuutettu Mikael Jungner (Liike Nyt) otti puheenvuorossaan esille deliberatiivisen demokratian eli keskustelevan demokratian. Ammattilobbari neuvoi nuoria järjestämään säännöllisiä kahvitilaisuuksia päättäjien kanssa näkemysten vaihtamista varten.
Kallion lukion peruskorjaushanke sai lisämiljoonansa, yhteensä 3,9 Me. Hankkeen korotettu enimmäishinta on noin 17,1 Me ilman ALV:a joulukuun 2019 kustannustasossa. Kallion lukion perusparannushanke kilpailutettiin joulukuussa 2019. Tarjouskilpailussa ei saatu yhtään tarjousta. Siksi ”kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden rakennuttaminen” -palvelu käynnisti neuvottelumenettelyn Peab Oy:n kanssa hankkeen kiirehtimiseksi, sillä lukio oli siirretty jo Lehtikuusentien väistötiloihin.
Pääurakoitsija Peab Oy:ltä saatiin tarjous, joka oli hankesuunnitelman enimmäishinnan raameissa, mutta ilman tarvittavien lisä- ja muutostyövarausten nostamista. Merkittävimmät lisä- ja muutostyöt: Maalauskunnostettaviksi suunniteltujen vesikatto-osuuksien ja yläpohjarakenteen uusiminen, vaikutus -0,5 Me, vanhojen välipohjarakenteiden lisääntyneet purkutyöt, vaikutus -0,3 Me, lisääntyneet haitta-ainepurkutyöt -0,5 Me, ikkunoiden lisääntyneet tiivistystyöt, -0,250 Me, urakka-ajan pidentymisestä aiheutuva lisäkustannus -0,350 Me. Lisäksi huomattavien lisätöiden aiheuttama arkkitehtisuunnittelun laajeneminen -0,3 Me, rakennesuunnittelun laajeneminen -0,1 Me ja rakennuttamisen ja valvonnan laajeneminen -0,1 Me jne.
Näillä lisä- ja muutostöillä ja miljoonilla lisäeuroilla Kallion lukio siis pannaan kuntoon.
Oma mielipiteeni: Toivottavasti jatkossa jää rahaa myös opetuksen asianmukaiselle järjestämiselle.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston Roihupellon kampuksen hankesuunnitelma hyväksyttiin toteutettavaksi elinkaarihankkeena. Hankkeen laajuus on 44.050 brm2 ja rakentamiskustannukset ilman ALV:a 176 Me huhtikuun 2021 kustannustasossa. Uudisrakennus tulee Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilojen omistukseen. Yhtiön osakekanta merkitään Helsingin kaupungin omistukseen. Hankkeen toteuttaja vastaa vanhojen rakennusten purkamisesta, kampuksen suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta seuraavan 20 vuoden ajan. Palveluntuottaja valitaan kilpailullisella neuvottelumenettelyllä ja osa kohteen suunnittelutyöstä tehdään neuvotteluvaiheen kuluessa. Kilpailun tulos selviää alkuvuodesta 2022.
Uuden kampuksen tilat suunnitellaan 3000 läsnä olevalle opiskelijalle, opiskelijoiden kokonaismäärä on 4500, joista noin kolmannes oppii työelämässä tai muuten oppilaitosten ulkopuolella. Tässä elinkaarihankkeessa toteutetaan korkeatasoista arkkitehtuuria ja edistetään kestävää kehitystä, luvataan valtuuston esittelytekstissä, samoin: ”Rakentamisen korkea laatu luo kaupunginosalle vahvaa identiteettiä ja imagoa.”
”Elinkaarihankkeessa palveluntuottaja vastaa kohteen käytettävyysvaatimusten täyttymisestä 20 vuoden palvelujakson ajan sekä sovitusta luovutuskunnosta sopimusjakson päätteeksi.” Hankkeen kuukausivuokra tulee olemaan 31,97 euroa neliöltä kuukaudessa, mikä koostuu 24,15 euron pääomavuokrasta ja 7,32 euron ylläpitovuokrasta. Neliövuokran perusteena on 39.380 htm2.
”Lopullinen vuokra lasketaan toteutuneiden kustannusten mukaan hankkeen valmistuttua.” Helsingin nykyinen sisäisen vuokran malli perustuu rakennuksen kulumismalliin, jonka mukaan rakennus kuluu 30 vuodessa 70 prosenttia. Elinkaarimallissa palveluntuottaja vastaa siitä, että tekniset luovutuskuntovaatimukset täyttyvät, jolloin rakennuksen kuluma 20 vuoden jälkeen on noin 15 prosenttia. Kohteen vaatimat esirakennustyöt toteutetaan erillishankkeena, eivätkä niiden kustannukset sisälly sisäiseen tilavuokraan.
Oma mielipiteeni: Olen tutustunut useisiin elinkaarihankkeisiin viimeisten 20 vuoden aikana. Pääsääntö on, että kustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin vastaavissa omissa hankkeissa. Roihupellon kampuksen hanke on kaikista elinkaarihankkeista rahallisesti suurin ja yksityiskohdiltaan monimutkaisin, mitä koskaan olen nähnyt. Toivottavasti hankkeen kaikki näkymättömät valmistelijat ja muut osallistujat tietävät, mitä tekevät!
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti myös vuokrata tilat Metsolan ala-asteen käyttöön osoitteessa Kansatie 1. Ala-asteen 3.084 htm2:n laajuiset tilat vuokrataan 20 vuodeksi, kokonaisvuokran ensimmäishinta on 15,4 Me ilman arvonlisäveroa. Tekninen johtaja on 11.6.2021 hyväksynyt hankeen toteuttajaksi Hoivatilat Oyj:n. Pääomavuokra on 14,36 euroa htm2 kuukaudessa ja ylläpitovuokra 2,45 euroa htm2. Arvonlisäveroton kokonaisvuokra on noin 621.600 euroa vuodessa. Lisäksi maksetaan toteutuman mukaan määräytyvää vuokran osuutta.
Kunnan asukkaiden aloitteita 1.1.-30.6.2021 käsiteltiin muutaman minuutin ajan. Ja lopuksi valtuustoaloitteita lyhennetyn työajan kokeilusta ja lähisuhdeväkivallasta noin tunnin ajan. Kokous kesti hieman alle 5 tuntia. Valtuustosalin pöydällä odotti myös iloinen yllätys: kaksi lippua kirjamessuille 28.-31.10.2021. Harmi vaan, että messut olivat ja menivät edellisenä viikonloppuna!