Osuuskauppojen kaikki tuet päivänvaloon!

Erkki Tuomioja ja Jorma Bergholm kirjoittivat HS 14.7., kuinka osuustoiminta kuuluu avoimeen talouteen. Tässä he ovat oikeassa, mutta asialla on myös ei-julkinen kääntöpuolensa. Suomalaisten kauppojen kilpailuasetelma on muuttunut selvästi viimeisten 10 vuoden aikana. Osuuskaupat ovat saaneet muiltakin kuin pääkaupunkiseudun kunnilta parhaita kauppapaikkoja ilman asiaan kuuluvia avoimia ja julkisia tarjouskilpailuja. Ne ovat saaneet tehokkaita asemakaavoja ja toimivia liikennejärjestelyjä, mikä on taannut menestymisen. Näin on tapahtunut myös Porvoossa.

Taannoin Porvoon kaupungin johtava virkamies (SDP) istui Osuuskauppa Oslan hallituksessa 10 vuotta, matkusteli kotimaassa ja ulkomailla kyseisen yrityksen laskuun, eivätkä nämä rooliristiriidat aiheuttaneet ongelmia muille kuin allekirjoittaneelle. Nyt kyseisen osuusliikkeen tärkeimmässä päätöksentekoelimessä eli hallituksessa istuu mm. ex-kansanedustaja Klaus Hellberg (SDP). Porvoossa Osuuskauppa Osla on myöntänyt julkisuudessa rahoittaneensa ainakin SDP:n ja RKP:n pääehdokkaita eduskuntavaaleissa.

HOK-Elanto tukee nettisivujensa mukaan vuosittain omia poliittisia ryhmiään rahallisesti. Tuen suuruus määräytyy edustajiston voimasuhteiden mukaisesti. Esimerkiksi SDP sai vuonna 2009 ilmoitustukea 14 561 euroa ja seminaaritukea 2 211 euroa. Vastaavasti kokoomus sai 13 322 euroa ja 622 euroa sekä vihreät 5 100 euroa ja 1 016 euroa. Muita rahallisen tuen saajia olivat vasemmistoliitto, keskusta, RKP ja SKP. Tukisummat ovat merkittäviä ja niillä puolueet voivat ostaa näkyvyyttä. Paljonko on vastapalvelusten rahallinen arvo?

Olisi mielenkiintoista tietää, myyvätkö osuusliikkeet ”toverihinnalla” tietyille poliitikoille myös mainostilaa, jota ne saavat edullisesti, koska ovat alueensa sanomalehtien tärkeimpiä vuosi-ilmoittajia. Tästä aiheesta on keskusteltu eduskunnassa paljon viimeisten parin vuoden aikana.

Skip to content