Kaupunginvaltuuston kokouksen 26.5.10 uutisointi kaipaa hieman tarkennusta. Jotta emme entisestään kaventaisi demokratiaa ja heikentäisi kunnallisen päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti seitsemän selkeää parannusehdotusta organisaatiomuutoksen jatkovalmistelulle.
Valtuuston puheenjohtaja keskeytti yllättäen kokouksen ja pyysi perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajiston neuvotteluun esityksistämme, jotka eivät häntä miellyttäneet. Neuvotteluissa saavuttamastamme yhteisymmärryksestä huolimatta puheenjohtaja ilmoitti kesken kokouksen, että hän hylkääkin esityksemme kohdat 5 ja 6, joten niistä emme päässeet edes äänestämään. Näissä puheenjohtajan poistamissa kohdissa esitimme, että viranhaltijaorganisaation nimityksissä luovuttaisiin poliittisesta mandaatti-ajattelusta. Mikäli poliittiset nimitykset jatkuvat, pitäisi erityisesti johtopaikat täyttää määräaikaisina virka- ja työsuhteina.
Esitimme myös, että viranhaltijaorganisaatio tulee rakentaa siten, että nimetyt henkilöt vastaavat kaikilla tasoilla talouden ja toiminnan tehokkaasta hoitamisesta. Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt tähän keskeiseen epäkohtaan huomiota useita kertoja, kun ”sitovan talousarvion” määrärahoja on kurittomasti ylitetty niin käyttötaloudessa kuin rakennusprojekteissakin. Porvoon talouden hunnigolle ajamisen ja hallinnon leväperäisen hoitamisen seuraamukset ovat lopultakin kaikkien – myös valtaa pitävien RKP:n kokoomuksen ja SDP:n – tiedossa.
Erikoiset menettelyt johtosääntöäänestyksissä, puheenvuorojen häirinnät ja nyt tuorein organisaatiomuutosta koskeva äänestystulkinta ovat asioita, jotka kaipaavat muutosta. Mielestäni olisi syytä järjestää koulutusta, jotta tämä uusi hallintokulttuuri avautuisi paremmin kaikille osapuolille, myös valtuustomme puheenjohtajistolle.