Tällä viikolla oli vain 11 kokousta, joten olen ehtinyt lukea ja siivota papereitani, joita kasaantuu koko ajan lisää ja lisää. Ehdin osallistua tunniksi myös kahden kirjan julkistamistilaisuuteen, joka järjestettiin suuren valiokunnan vanhassa kokoushuoneessa neljännessä kerroksessa. Kirjojen kirjoittajat kertoivat pääkohdittain omasta osuudestaan. Mielenkiintoista oli kuulla dosentti Tapio Raunion esitys, jonka mukaan valiokuntien kokoukset avattaisiin kansalaisille. Ketä kiinnostaisi?!
Eduskunnan satavuotisjuhlan historiakirjasarjan kaksi uutta osaa
”Kansanedustajan työ ja arki” sekä ”Kansainvälinen eduskunta”
Kokemusteni mukaan tavalliset kuntalaiset eivät ole kiinnostuneita tulemaan edes Porvoon kaupunginvaltuuston kokouksiin, koska kokoukset ovat vuosikaupalla olleet eräänlaisia demokratian kulisseja, joissa muodollisesti leimataan jo muualla päätetyt asiat. Normaalisti valtuuston kokouksia eivät yleisöpenkeiltä seuraa muut kuin eräät kaupungin virkamiehet. Mielestäni päätöksenteon avaaminen kuntalaisille olisi viisaampaa aloittaa kuntatasolla, tekemällä kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksista sekä kokousasioista ymmärrettäviä ja julkisia. Näin kansalaiset näkisivät, kuinka heitä koskettavista asioista päätetään ja minkälaisia asioita heidän edustajansa oikeasti ajavat.
Tällä viikolla osallistuin myös pariin haastatteluun. Yksi niistä oli Hesarin tekemä ja se julkaistaan itsenäisyyspäivä-viikolla. Leikkimieleiset Suomi-aiheiset kysymykset esitettiin hallintovaliokunnan jäsenille. Tarkoituksena oli testata Suomi-tietojamme selityksellä, että samanlaisia kysymyksiä voitaisiin esittää myös ulkomaalaisille, jotka hakevat Suomen kansalaisuutta.