Yleensä työviikkooni kuuluu noin 15 päiväkokousta. Tämä viikko oli poikkeuksellinen, sillä yksi täysistunto päättyi yöllä kahden jälkeen ja Porvoon kaupunginvaltuuston kokouksen päätin omalta osaltani lähtemällä kotiin kello 22, mikä normaalioloissa on minulle jo uniaikaa.
Istun eduskunnan täysistunnoissa, hallinto- ja lakivaliokunnan kokouksissa sekä Porvoon kaupunginvaltuuston budjettikokouksessa useita kymmeniä tunteja. Istumisen ohella alituinen kiire huoneesta toiseen, puheiden kirjoittamiset, sähkö- ja paperipostin lukeminen ja niihin vastaaminen ja kaikki muu kommunikointi kuluttavat aikaa ja energiaa. Onneksi alituinen kiire on pitänyt painoni kurissa nyt kun en ehdi harrastaa liikuntaa normaalisti.
Maanantain (12.11.) täysistunnossa käsittelimme Tehy-lakia alkaen kello 14. Tämä istunto kesti yli 12 tuntia ja päättyi seuraavana yönä kahden jälkeen. Pidin oman Tehyn työtaistelun tukemiseen liittyvän pakkolakipuheeni kello 1.30. Öinen ajomatka kotiin Porvooseen sujui mukavasti ja nopeasti. Moottoritiellä ei ollut ruuhkaa. Sain nukutuksi pari tuntia ennen aamuherätystä.
Tiistai-aamu alkoi lakivaliokunnan kokouksella. Sitten oli hallintovaliokunta ja lopuksi täysistunto. Keskiviikkona oli tarjolla hallintovaliokuntaa, täysistuntoa ja Porvoon kaupunginvaltuuston vuoden 2008 talousarviokokousta. Porvoon valtuuston kokous alkoi kello 16. Kokous sujui ryhmäneuvotteluissa sovitun käsikirjoituksen mukaisesti. Esimerkiksi Hamarin koulun ehdottoman pakollisen saneerauksen määrärahoista oli sovittu jo ryhmäkokouksessa.
Miksi johtavat virkamiehet ja poliitikot kaupunginhallituksessa ja sen alaisessa talousjaostossa eivät saaneet mahtumaan Hamarin koulun rahoja talousarvioon? Oletan, että johtajamme halusivat parsia talousarvion keinotekoisesti tasapainoon, ilman lisävelkaantumista, kuten kaupungin strategiaan on kirjoitettu. Nyt valtuustoryhmät ja sen jälkeen koko valtuusto pantiin tekemään likainen työ: Porvoon vuonna 2002 aloittama holtiton velkaantuminen jatkuu, koska mm. Hamarin koulu ja eräät muut (ehkä) pakolliset määrärahat lisättiin talousarvioon.
Porvoon valtuuston talousarviokokouksessa kaikki (lähinnä opposition) esitykset äänestettiin nurin, mikä oli etukäteen itsestään selvä asia.
Torstaiaamu alkoi lakivaliokunnan järjestämällä oikeushallinnon edustajien julkisella kuulemistilaisuudella. Valtionhallinnossa on päätetty toteuttaa nk. tuottavuusohjelma, jonka mukaan lopetetaan tuhansia virkoja. Samanaikaisesti tuottavuuden pitäisi kasvaa. Mielenkiintoinen yhtälö, kunpa osaisin ratkaista sen oikein!
Perjantaina 16.11. pidin ensimmäisen perussuomalaisten eduskuntaryhmän ryhmäpuheen, mikä oli merkittävä tapahtuma. Olen ollut aktiivisesti mukana kunnallispolitiikassa aina vuodesta 1984 alkaen, mutta en ole koskaan aiemmin yltänyt isommassa ryhmässä ryhmäpuheenvuoroihin. Siitä ovat pitäneet huolen Porvoon muskelimiehet!
Lauantaina 17.11. join aamukahvia ja luin Uusimaa-lehteä. Sain julkista palautetta työviikostani: Uusimaan otsikossa kysyttiin, ”Mihin lähti Pirkko?” ”Valtuutettu Pirkko Ruohonen-Lerner poistui kuitenkin kokouksesta kesken kaiken, eikä osallistunut enää esimerkiksi äänestykseen kaupungin ensi vuoden veroäyristä. Edustajakollegat miettivätkin, että mihinkäs se Pirkko joutui lähtemään. Ettei vaan sovittamaan iltapukua, jolla tehdään tyrmäävä vaikutus veronmaksajien kustantamalla itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa?”
Vaikka kävin lauantaina heti Uusimaan lukemisen jälkeen aamulenkillä, avannossa, aerobic-tunnilla ja saunassa, en saanut Uusimaan lokajuttua pois mielestäni. Tähän oli pakko vastata. Niinpä kirjoitin vastineeni, jonka lähetin sähköpostilla päätoimittajalle heti maanantaina 19.11. Päätoimittaja Markku Vento käytti valtaansa ja julkaisi vastineeni vasta viikon kuluttua, maanantaina 26.11. Kunpa olisin italialainen mediamoguli Silvio Berlusconi tai edes kansanedustaja Eero Lehti (kok), joka omistaa Uusimaa-lehden kuten yli 20 muutakin paikallislehteä! Silloin ei tarvitsisi aamukahvilla nauttia mielipahaa!