Porvoon kaupunginvaltuusto jakoi 14.1.2009 yhteensä 25 arvopaikkaa. Näitä ovat kaupunginhallituksen jäsenyydet, joita on 13 paikkaa, valtuuston 3 puheenjohtaja-paikkaa sekä lautakuntien puheenjohtajuudet, yhteensä 9 kappaletta.
Porvoon kaupunginvaltuustossa on 51 jäsentä, näistä perussuomalaisia on 5 eli 10 prosenttia. Perussuomalaisten valtuustoryhmä sai 5 valtuutetulla näistä 25 arvopaikasta yhden paikan, kaupunginhallituksen jäsenyyden, vaikka meidän olisi kuulunut vaalituloksen perusteella saada 2,5 paikkaa.
Kokoomus sai 8 valtuutetulla 4 arvopaikkaa (valtuuston 2. vpj-paikka + kaupunginhallitukseen 2 jäsentä + 1 ympäristönsuojelulautakunnan puheenjohtajuus). Porvoossa kolme suurinta ryhmää, 16 valtuutetun RKP, 14 valtuutetun SDP ja 8 valtuutetun kokoomus, jakoivat keskenään lähes kaikki arvopaikat. En tiedä, käyttävätkö he omia pisteytystaulukoitaan kun jakoivat arvopaikat keskenään. Oletan, että käyttivät.
Jos kuntavaalien tulosta olisi kunnioitettu, perussuomalaiset ja vihreät, joilla on myös 5 valtuutettua, olisivat saaneet yhteensä 10 valtuutetulla 5 arvopaikkaa. Seuraavien viikkojen aikana kaupunginhallitus jakaa noin 200 luottamushenkilöpaikkaa 3 suurimman puolueen kesken. Kaupunginhallitus jakaa mm. Porvoon Energian hallituspaikat, Porvoon A-asunnot Oy:n hallituspaikat, muut yhtiöpaikat, kuntayhtymät, yhdistykset, säätiöt jne
Näin käy kun ISO ottaa kakusta ensiksi. Vaalien suhteellisuus ja äänestäjien tahto eivät käytännössä toteudu vaalipäivän jälkeen. Nykyisessä kuntalaissa ei ole vain porsaanreikiä, siinä on ISON RKP:n kokoinen aukko.