Jätän kuntapolitiikan, jossa olen vaikuttanut yli 30 vuotta. Tähän tulokseen olen päätynyt pohdittuani asiaa viimeisten kuukausien aikana.
Euroopan parlamentin täysistuntoviikkojen tuhannet äänestykset työllistävät enemmän kuin täysipäiväisesti. Samoin talous- ja raha-asioiden valiokunta (ECON) sekä kansainvälistä veronkiertoa kitkemään perustettu PANA-tutkintavaliokunta. Olen erittäin motivoitunut uusien haasteiden parissa.
Jatkuva matkustaminen on europarlamentaarikon arkea. Jos kaikki sujuu hyvin, menomatka Porvoosta Brysseliin kestää 6 tuntia ja Strasbourgiin 7 tuntia. Ja ylimääräinen edestakainen matka keskellä viikkoa Porvoon kaupunginvaltuuston kokoukseen ja takaisin parlamenttiin tietäisi lisämatkustamista lähes kahden työpäivän verran. Tämä aika olisi poissa parlamentaarikon työstä.
Muutama vuosi sitten tein valtuustoaloitteen siitä, että Porvoon kaupunginvaltuuston kokoukset siirrettäisiin keskiviikko-illasta maanantaille. Tähän ei enemmistöllä ollut tahtoa. Porvoon kaupunginvaltuuston kokoukset ovat lähes aina päällekkäin Euroopan parlamentin täysistuntojen ja muiden kokousten kanssa.
Euroopan parlamentissa Suomella on hyvin pieni edustajamäärä. Meitä on vain 13 yhteensä 751 mepistä. Tällä hetkellä EU-tasolla tehdään merkittäviä tulevaisuuden linjauksia. Siksi on tärkeää osallistua työskentelyyn aktiivisesti, samoin kaikkiin äänestyksiin. Viimeksi äänestimme EU:n yhteistyön tiivistämisestä, mikä on merkittävä askel kohti liittovaltiota, jolla on oma budjetti ja valtiovarainministeri. Ei hyvä asia minusta ja Suomessa asiasta tuskin edes puhutaan!
Luottamustehtävän hoitaminen on aina ollut minulle kunnia-asia. Kuntavaaleissa ääni annetaan henkilökohtaisesti ehdokkaalle, jonka toimintaan luotetaan. Koen, että olisi väärin asettua ehdolle, kun etukäteen minulla on varmuus siitä, että en voi osallistua täysipainoisesti luottamustehtävän hoitamiseen, mikä sisältää myös paljon valmistelutyötä ennen kokouksia.