Euroopan parlamentin talous- ja raha-asiain valiokunnan (ECON) jäsenet tiedustelivat puheenjohtajamaa Maltan sitoutumista verojen välttelyn ja rahanpesun vastaiseen työhön. Tuleva vuosi on erityisen tärkeä verojen välttelyn vastaisessa työssä.
Tiedustelimme Maltan finanssiministeriltä Edward Sciclunalta maltalaisten poliittista tahtoa verojen välttelyn vastaisessa työssä. Ministeriltä kysyttiin myös hänen kantaansa tuleviin Brexit-neuvotteluihin.
Kysyin ministeri Sciclunalta, pystyykö Malta ajamaan EU:n rahanpesun vastaisia toimia ja edistämään verouudistuksia puheenjohtajakaudella. Otin esille Maltan energiaministerin ja pääministerin kansliapäällikön nimien paljastumiset julkisuuteen vuodetuista Panaman papereista, joissa paljastettiin lukuisia veronkiertäjiä. Kysymykseni sai kaikupohjaa mm. Fabio Di Masilta (GUE) ja Petr Jezekiltä (ALDE). He kysyivät, tahraisiko maan rahanpesunvastainen status sen puheenjohtajakautta.
Malta ”täysin myöntyväinen” verokysymyksissä
Ministeri Scicluna protestoi väittäen, että osa Maltaan kohdistetusta kritiikistä on epäreilua ja tehty tuntematta maan verorakennetta. Malta ei hänen mukaansa ole veroparatiisi, vaan ”täysin myöntyväinen” omaksumaan useat kansainväliset rahanpesun ja veronkierron vastaiset tekniset standardit. Hänen mukaansa Malta integroi eurooppalaisen rahanpesunvastaisen lainsäädännön kansalliseen lakiinsa.
Mepit kuitenkin jatkoivat ministerin grillaamista kyseenalaistaen Maltan valtakirjan veronkierron vastaisessa työssä. Sven Giegold (VERTS/ALE) syytti Maltaa veroparatiisiksi. ”Teidän veroasemanne houkuttelee ulkomaisia investointeja. Teidän politiikkanne tarkoittaa Maltan olevan veroparatiisiksi kuvailtava valtio. Se ei ole reilua ja se ei ole eurooppalaista” , Giegold sanoi.