Tietovuotajilla on tärkeä rooli väärinkäytösten torjunnassa. On arvioitu, että maailmanlaajuisesti 40 prosenttia korruptiosta paljastuu ilmiantojen kautta. Esimerkiksi suuryritysten ja veroparatiisien väliset tiiviit yhteydet tulivat kansalaisten ja päättäjien tietoon vasta Luxleaks- ja Panama-tietovuotojen myötä.
Valitettavasti lainsäädäntö ei suojaa tietovuotajia riittävästi. Luxleaks-paperit toimittajalle välittänyt Antoine Deltour tuomittiin tällä viikolla luxemburgilaisessa tuomioistuimessa vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Hänen medialle antamansa tiedot paljastivat Luxemburgin solmineen salaisia verosopimuksia satojen suuryritysten, kuten Ikean ja Applen, kanssa.
Suomessa perustuslaki takaa ihmisille oikeuden ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja. Väärinkäytöksiä paljastavia tietovuotajia ei ole kuitenkaan erikseen laissa huomioitu. Ilmiantajan asema onkin usein tukala. Uhka työpaikan menettämisestä ja muunlaisesta painostuksesta ei kannusta ketään paljastamaan väärinkäytöksiä.
Myös lailliset seuraamukset tietojen välittämisestä voivat olla ankarat. Sen sijaan, että työnantajan tai työkaverin rikkomusten paljastajaa suojeltaisiin kostotoimilta, häntä voidaan syyttä oikeudessa esimerkiksi yrityssalaisuuden rikkomisesta.
Väärinkäytösten torjunnassa Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet kuten Euroopan neuvoston ja YK:n korruption vastaiset yleissopimukset. Näitä velvoitteita ei ole aina noudatettu parhaalla mahdollisella tavalla. OECD ja Euroopan neuvosto ovat kummatkin kehottaneet Suomea parantamaan tietovuotajien suojelua.
Näihin pyyntöihin on onneksi reagoitu. Oikeusministeriön asettama työryhmä sai vastikään valmiiksi mietinnön, jossa esitetään, että havainnot erilaisista väärinkäytöksistä pitäisi tulevaisuudessa pystyä ilmoittamaan nimettömänä tai ainakin luottamuksellisesti. Korruptiosta tulisi olla mahdollista kertoa työpaikan sisällä tai ulkopuoliselle taholle. Suunnitelmissa on, että väärinkäytösten ilmoittamista helpotettaisiin perustamalla sähköinen kanava tietojen välittämiselle.
Tämä on minusta myönteistä kehitystä. Pelkästään tieto siitä, että työntekijät voivat ilmoittaa väärinkäytöksistä eteenpäin hillitsee korruptiota.