Myös verotuskysymykset ovat viime kuukausina olleet voimakkaasti esillä europarlamentissa. Niin kutsuttujen Luxemburgin vuotojen eli Lux-leaksin seurauksena Euroopan Unioni heräsi viimein laajasti epäoikeudenmukaiseksi koettuun verojen välttelyyn ja aggressiiviseen verosuunnitteluun. Lähinnä suuryrityksille räätälöidyt, jopa nollaa prosenttia lähentelevät verotussopimukset, ovat aiheellisesti herättäneet laajaa närkästystä.
Euroopan parlamentti perustikin erityisen verovaliokunnan eli TAXEN tutkimaan jäsenmaiden verotuskäytäntöjä ja kehittämään ratkaisuja, joilla veroparatiisien toimintaan voitaisiin puuttua. Tällä hetkellä verovaliokunta valmistelee tekemänsä työn pohjalta loppuraporttia, joka valmistuu tämän vuoden lopussa. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että saan osallistua TAXEN toimintaan.
Luxembourgin valtion ja suuryritysten välisistä verosopimuksista julkisuudessa kertonut tilintarkastaja Alain Deltour on ollut europarlamentin useissa tilaisuuksissa kuultavana. Hänen rohkea ja esimerkillinen toimintansa on saanut laajaa kannatusta ja kiitosta. Deltour oli kuultavana TAXESSA muutama viikko sitten. Tilaisuudessa hän kertoi olevansa ylpeä siitä, mitä hänen vuotamistaan tiedoista on seurannut, mukaan lukien erityisvaliokunta TAXEN perustaminen.
Entistä Price Waterhouse Coopersin tilintarkastajaa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio ja hän saattaa joutua maksamaan yli miljoonan euron vahingonkorvaukset paljastettuaan monikansallisten yhtiöiden Luxemburgissa saamia salaisia verotuspäätöksiä toimittajille. Näissä päätöksissä suuryritykset vapautettiin lähes täysin veronmaksusta, mikä on suuri kilpailuhaitta kaikille saman alan toimijoille, jotka maksavat normaalin käytännön mukaan veroja.
Kun Deltourilta tiedusteltiin, miten hänen kaltaisiaan pillinpuhaltajia voitaisiin suojella paremmin, niin hän toivoi, että suojelun alaa laajennettaisiin. ”Tällä hetkellä sinulla on lain turvaama suoja, mikäli paljastat laittomuuksia. Minun paljastukseni eivät kuitenkaan tuoneet esiin laittomuuksia, vaikka niiden esiin tuominen on julkisen intressin mukaista. Tämän vuoksi vuodin tietoni toimittajille, enkä viranomaisille”,– hän sanoi. Monet mepit kiittivät Deltouria hänen rohkeudestaan. Sen sijaan monikansalliset yhtiöt loistivat – kutsuista huolimatta – poissaolollaan valiokunnan kokouksesta.
Poisjääneisiin yhtiöihin lukeutuivat mm. McDonalds, Coca Cola Company, IKEA ja Google. Kysynkin, mitä johtopäätöksiä voimme kuluttajina tehdä näiden yhtiöiden toiminnasta!
Kun Eurooppa-tasolla yritetään hyvinkin pian saada veronkiertäjät aisoihin säännöllisellä verotustietojen vaihtamisella, suunnitellaan täällä koto-Suomessa samanaikaisesti syytesuojaa ja helpotuksia suuria summia ulkomaille piilottaneille veronkiertäjille. Mielestäni tätä hallituksen hanketta ei kannata viedä loppuun saakka, sillä EU on juuri ratkaisemassa veronkiertoon liittyviä tiedonsaannin ongelmia.