Torstain 13.3. (TV 1 klo 16.00-16.50) suullisella kyselytunnilla keskustelimme homevaurioiden aiheuttamista terveysongelmista.
Rakentajat henkilökohtaiseen vastuuseen työnsä laadusta! Aloitin puheenvuoroni ihmettelemällä sitä, että meillä on lukuisia rakennuksia, jotka ovat olleet satoja vuosia käytössä, eikä niissä ole minkäänlaisia sisäilmaongelmia.
Viimeisten kymmenien vuosien aikana on lisätty paljon rakennustyömiesten, rakennusinsinöörien, diplomi-insinöörien ja arkkitehtien korkeatasoista koulutusta. Silti lopputulos rakennussektorilla on näin kehno. Olen hämmästynyt siitä informaatiosta, mitä olemme tarkastusvaliokunnassa saaneet, kun olemme aihetta käsitelleet. Olen päätynyt siihen johtopäätökseen, että mitään muutoksia ei tapahdu, jos emme saa henkilökohtaiseen vastuuseen suunnittelijoita, rakentajia ja rakennustyön valvojia. Ainoa tapa saada parannusta nykytilanteeseen on se, että joku taho yksiselitteisesti laitetaan vastuuseen työn laadusta.
Kysyin ministeri Pia Viitaselta: onko vastuukysymystä pohdittu, jotta saataisiin parempaa laatua aikaiseksi?
Näin asunto- ja viestintäministeri Pia
”Kaiken kaikkiaan joka ikinen toimija joka ikisessä vaiheessa silloin, kun lähdetään rakentamaan, on vastuussa siitä, että työt sujuvat asianmukaisesti. Viime kädessä tietenkin erilaiset valvontaelimet, rakennusvalvonnat ja muut, huolehtivat siitä, että näitä velvollisuuksia noudatetaan. Mielestäni on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että rakentamisen laatua pyrimme ja pystymme valvomaan tätä päivää enemmän ja tarkemmin.
Yksi konkreettinen keino, mikä tähän valvontaan liittyy, on osana rakennepakettia se, että olemme kokoamassa rakennusvalvontoja isommiksi yhtenäisiksi kokonaisuuksiksi. Niiden kautta varmasti saamme paitsi ehkä vähän tehokkaammin tehtyä, saamme myös laadukkaammin ja asiantuntevammin tehtyä. Mutta kaiken kaikkiaan me tarvitsemme rakentamisen laatutalkoot. Siihen liittyy niin vastuukysymyksiä kuin kaiken kaikkiaan osaamiskysymyksiä, kun viitattiin koulutukseen ja muuhun. Tämä on hyvin laaja-alainen ongelma. Tarvitsemme monenlaisia ratkaisuja.”
Itselleni ministerin vastaus jätti paljon kysymysmerkkejä. Tarvitsemme konkreettisia ja nopeita toimia, sillä meillä on yhä enemmän esimerkiksi ongelmalähiöitä, joissa ihmiset asuvat huonosti rakennetuissa, kenties homeisissa taloissa. Näissä lähiöissä ongelmat ovat monin paikoin kasaantuneet jo huolestuttavan suuriksi.
Viime syksynä ministeri teki näyttävän lähiökiertueen viidellä paikkakunnalla. Kiertueen teemoja olivat syrjäytymisen ehkäisy, yhteisöllisyys, monikulttuurisuus, täydennys- ja korjausrakentaminen sekä asuinalueiden viihtyisyyden parantaminen. Tietääkö joku, mitä konkreettisia parannuksia ministerin kiertue tuotti lähiöihin?
Tärkeää kansalaispalautetta: Sain puheenvuorostani paljon hyvää kansalaispalautetta. Minulle kirjoitettiin muun muassa näin:
”Otitte tärkeän asian esille, sillä ilman sanktioita hometalo-ongelmaa ei voida poistaa eikä hallita. Kaupunkien ja kuntien rakennusvalvonta on äärimmäisen tarkkaa, kun kyseessä on yksityisen henkilön omakotirakennuksen valvonta, mutta rakennusyhtiö voi rakentaa täysin sutta ja sekundaa.
Rakennuksien valvonta on ala-arvoista ja esim. betoniset rakenteet, kuten runko jätetään märkänä lattioiden alle. Rakennuksen eristeiden, kuten lasi- tai vuorivillan, annetaan kastua, samoin kattorakenteen. Kostea rakenne suljetaan ja homekoulu on valmis. Ilman selkeitä sanktioita asiaa ei saada hoidetuksi. Ministerin vastaus teille oli ainoastaan
sanahelinää. Homeongelma on miljardien luokkaa Suomessa. Suurin osa 60-luvun jälkeen rakennetusta asuntokannasta ja julkisista tiloista on homeessa. Sanktiot on saatava rakennussopimuksiin ja kuntien rakennusvalvontaan.”
”Katsoin tänään torstaina 13.3.2013 tv:stä eduskunnan kyselytuntia. Teidän kysymyksenne osui juuri rakennusalan ongelmaan: rakennusvirheitä tekevät yritykset pääsevät kuin koira veräjästä. Ministerin vastaus ei tyydyttänyt minua.
Olen teettänyt useita korjausurakoita kodissani. Kaikissa oli törkeitä rakennusvirheitä.
Toivottavasti perussuomalaiset tarttuvat tähän suureen ongelmaan. Toivon, että Perussuomalaiset ottaisivat asiakseen käynnistää ohjelman, jossa pyritään kohottamaan rakentamisen laatua ja kuluttajan asemaa erilaisilla toimenpiteillä. Rakennusala ei ole itse pystynyt korjaamaan tilannetta, joten valtiovallan pitää puuttua asiaan.”
Suuri kiitos kaikesta palautteesta!