Tein heinäkuussa valtuustoaloitteen, sillä haluan edistää päätöksenteon avoimuutta ja kuntalaisten tiedonsaantia. Esitin, että Porvoon kaupunki siirtyisi takaisin vanhaan käytäntöön, jonka mukaan kaikki kaupungin päätöspöytäkirjat olisivat kuntalaisten ja muiden kiinnostuneiden luettavissa internetissä vähintään viiden vuoden ajan. Lisäksi esitin, että internetiin siirrettäisiin myös kaupungin keskeiset viranhaltijapäätökset, minkä lisäksi niitä pidettäisiin nähtävillä myös kaupungintalolla.
Koska tavalliset kuntalaiset rahoittavat maksamiensa verojen muodossa päätösten aiheuttamat kustannukset, on heillä oikeus saada tietoa siitä, mihin kohteisiin heidän verovarojaan on ohjailtu monimutkaisissa päätöksentekoprosesseissa. Ovatko verovarojen kaikki käyttökohteet yleisesti hyväksyttäviä? Ovatko käyttökohteet edes laillisia, esimerkkinä voidaan mainita sihteerisopimus sekä päätös maksaa virkamiesjohdon oikeudenkäyntikuluja rikosasiassa. Entä muut vastaavat viranhaltijapäätökset?
Salaisiksi leimattujen päätöspykälien kohdalla tulisi käydä ilmi, mitä asia koskee ja minkä lakipykälän perusteella päätös on hallinnossa tulkittu salaiseksi. Esimerkiksi Porvoon kaupunginhallituksen pöytäkirjoissa on viime aikoina ollut yllättävän usein päätöspykäliä, joiden otsikossa lukee ainoastaan ”Asia ei ole julkinen”. Kuntalaisten kannalta tämä informaatio ei riitä. Viimeaikaisten tapahtumien johdosta luottamus on mennyt Porvoon kaupunginhallitukseen ja virkamiesjohtoon!