Viron palvelut verkkoon

Facebooktwittermail

Keskiviikkona (24.1.2018) keskustelimme talous- ja raha-asioiden valiokunnassa (ECON) Viron valtiovarainministerin Toomas Tõnisten kanssa. Oli virkistävää kuulla hänen puheenvuoronsa vironkielellä kokouksessa, toki tulkattuna useille eri kokouskielille. Tõnisten on toiminut ECOFIN:in presidenttinä Viron puoli vuotta kestäneellä puheenjohtajakaudella, joka päättyi joulukuussa. Hän sai vastatakseen useita digitaalisuuteen ja alhaiseen verotukseen liittyviä kysymyksiä.

Itse kysyin, miten Virossa taataan kansalaisten tasavertaisuus digitaalisessa yhteiskunnassa kun sähköisten palvelujen käyttö vaatii osaamista, virallisen kielen hallintaa ja kykyä käyttää tietokonetta, tablettia tai älypuhelinta sekä kykyä löytää oikea viranomaispalvelu verkosta. Korostin erityisesti iäkkäämpien kansalaisten sekä digitaalisia taitoja vailla olevien pääsyä julkisiin palveluihin.

Vastauksessaan Tõnisten korosti suuria kustannussäästöjä, joita he ovat palvelujen digitalisoinnilla saavuttaneet. Esimerkkinä hän kertoi esitäytetyn veroilmoituksen täyttämisen nopeudesta, vain pari minuuttia ja valmista on. Hän myös korosti laajaa alan koulutuksen merkitystä, heillä tavoitteena on saada kaikki virolaiset internetin käyttäjiksi, myös maaseudulla asuvat. Toki palveluja saa edelleen myös vanhan kaavan mukaan, menemällä henkilökohtaisesti paikan päälle eri virastoihin.

Comments are closed