Veronkierrosta on turha järkyttyä

Europarlamentin verovaliokunnassa (Taxe 2) hiillostettiin tällä viikolla kansainvälisten suuryritysten edustajia veronkierrosta. Olin ainoana suomalaisena meppinä paikalla kuuntelemassa ja tenttaamassa yrityksiä, joten tässä muutama havainto.

Lehtitietojen mukaan kollegani Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri ”järkyttyivät” suuryritysten ylimielisistä vastauksista.

Minä en järkyttynyt.

Googlen ja Ikean kaltaiset jättiläiset kiertävät veroja tasan niin kauan, kun lainsäätäjien luoma järjestelmä sen mahdollistaa. Yllättynyt olisin, jos asia olisi jotenkin toisin. Ruotsalainen meppi Gunnar Hökmark tiivisti asian oivallisesti istunnossa.

– Tavallisesti yrityksiä syytetään siitä, että ne rikkovat sääntöjä. Nyt me syytämme yrityksiä siitä, että ne noudattavat sääntöjä.

Ehkä eniten itseäni korpeaakin yritysten kaksinaamaisuus. Esimerkiksi Googlen uusi slogan on nykyään ”Do the right thing”, toimi oikein.

Miten tämä sopii yhteen sen kanssa, että yhtiö on tunneloinut 12 miljardin edestä rahoja Bahamalle?

Ikeankin edustaja puhui kuulemisessa laveasti yhtiön yhteiskuntavastuusta. Samaan aikaan huonekalujätti kähveltää konsernikikkailullaan satoja miljoonia euroja EU:n jäsenmaiden verokirstuista.

Lasku näistä puhalluksista putoaa paikallisten pk-yrittäjien ja palkansaajien niskaan. Jostain ne verotulot kumminkin otettava on.

Tilanne ei kuitenkaan ole aivan toivoton.

Viime viikolla jäsenmaiden talousministerit saivat sovittua, että suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa viranomaiselle. EU-maat vaihtavat näitä tietoja tulevaisuudessa automaattisesti. Komission on tarkoitus keväällä antaa direktiiviehdotus näiden tietojen julkistamisesta.

Tietojenvaihto ja avoimuuden lisääminen ovat tietysti askelia oikeaa suuntaan. Ongelma on siinä, että nyt tarvittaisiin loikka. Itse kannatan koko EU:n laajuista yhteistä yhtiöverojärjestelmää (CCCTB), joka määrittelisi joka jäsenvaltiossa perittävän minimiveron.

En pidä EU:n vallan kasvattamisesta, mutta tosiasia on, että kansainvälistä veroporsastelua ei saada loppumaan omin voimin. Pitkällä tähtäimellä koko EU:n kattava minimivero on ainoa keino, jolla keinotekoinen voittojensiirtely ja veronpohjan murentuminen saadaan pysäytettyä.

Sitä kohti.

Julkaistu Uuden Suomen sivuilla 17.3.2016

 

Skip to content