Verkkopankkitunnukset saatava kaikille

Facebooktwittermail

Torstaina 5.6. eduskunnassa keskusteltiin mm. kansanedustaja Kike Elomaan (ps.) tekemän lakialoitteen pohjalta verkkopankkitunnuksien merkityksestä. Aloitteen on allekirjoittanut noin 40 kansanedustajaa, allekirjoittanut mukaan lukien. Lakialoitteessa ehdotetaan, ettei pankki voisi kieltäytyä antamasta verkkopankkitunnuksia sillä perusteella, että asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä. Sellainen on jo 362 000:lla suomalaisella, ja luku kasvaa huolestuttavaa tahtia.

Verkkopankkitunnukset ovat erittäin tärkeät. Pankkiasioinnin lisäksi niitä tarvitaan muun muassa asiointiin Kelan, työhallinnon ja Trafin kanssa sekä kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen. Verkkopankkitunnuksia tarvitaan myös, kun matkustetaan.

Omassa puheenvuorossani otin esille matkustamiseen liittyvät ongelmat. Suurin osa lippukaupasta käydään netissä. Lento-, laiva-, bussi- ja junaliput ostetaan netistä ja parhaat tarjoukset löytyvät sieltä. Esimerkiksi liki 200 kilometrin bussimatkan normaalihinta on noin 30 euroa, kun nettitarjoushinta voi olla pari euroa. Myös VR:n tarjouskampanjoissa netistä saa muutamalla eurolla lippuja, joilla matkustetaan suurimpien kaupunkiemme välillä.

Työssäkäyntialue on nykyään varsin laaja, 80 kilometriä. Jos työvoimatoimisto osoittaa työttömälle paikan, joka sijaitsee kymmenien kilometrien päässä kotoa, se on pakko ottaa vastaan, tai muuten korvaukset katkeavat. On täysin kohtuutonta, jos vähävarainen joutuu ostamaan kalleimmat matkaliput siksi, ettei pankki myönnä verkkopankkitunnuksia.

Moni suomalainen kulkee työn tai opiskelun takia pitkiäkin matkoja joka päivä. On hienoa, että joukkoliikenteeseen on tullut aitoa hintakilpailua. Mutta ne, joilla ei verkkopankkitunnuksia ole, jäävät edullisista hinnoista paitsi. Se ei ole hyväksyttävää. On syytä varmistaa, että tulevaisuudessa kaikki kansalaiset saavat verkkopankkitunnukset.

Comments are closed