Vastuuntuntoa ilotulitteiden käsittelyyn

Facebooktwittermail

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin 18.2. lakialoitetta, joka koski ilotulitteiden käytön rajoituksia. Ilotulitteista syttyneiden tulipalojen määrä on nelinkertaistunut viime vuosina. Silmävammoista puolestaan ovat lukuisat lääkärit varoitelleet julkisuudessa vuodesta toiseen, mutta heikolla menestyksellä.

Vaikka suojalaseja on saatavilla ja niiden käytön tärkeydestä on ollut paljon puhetta, saivat viime uutena vuotenakin kymmenet ihmiset ilotulitteesta silmävammoja. Osa vammautuneista oli viattomia sivustakatsojia, ja joukossa oli myös lapsia. Asianmukaisesti ja ohjeidenkin mukaan käytettyinä ilotulitteet saastuttavat ilmaa, synnyttävät roskaa ja pelottavat lemmikkieläimiä.

Voi kysyä, onko niiden käyttö tarpeellista ja järkevää. Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että humalaisten ja muuten holtittomien henkilöiden käsissä ilotulitteet vaarantavat sekä heidän itsensä että sivullisten asunnot, omaisuuden ja terveyden.

Palavaa roomalaista kynttilää vaakatasossa kanniskeleva, päihtyneenä hoiperteleva juhlija on ikävä kyllä hyvin tavallinen näky uudenvuodenyönä esimerkiksi Helsingin keskustassa. Näin ei pitäisi olla. Ilotulitteet eivät sovi alaikäisten käyttöön.

Lapsi tai nuori ei välttämättä ymmärrä tai tule edes ajatelleeksi, kuinka vakavaa vahinkoa huolimaton rakettien käsittely voi aiheuttaa. Vahingossa aiheutettu tulipalo tai kaverin sokeutuminen on kova pala kenelle tahansa. Myös tahallista ilkivaltaa tehneille voi olla järkytys, jos pikku jäynäksi tarkoitetun teon seurauksena on tuhopolttosyyte ja suuret korvausvaatimukset.

Näiden seikkojen valossa on täysin perusteltua muuttaa pelisääntöjä ilotulitteiden luovottamisesta ja käytöstä Tärkeintä olisikin korostaa vastuuntuntoisen ilotulitteiden käsittelyn merkitystä vahinkojen ehkäisyssä.

Comments are closed