Vaalirahoitus saatava läpinäkyväksi!

Facebooktwittermail

Viime aikoina mediassa on käsitelty puolueiden vaalirahoitukseen liittyviä ongelmia. Transparency Suomi -järjestön puheenjohtaja OTT Antti Pihlajamäki on vaatinut, että vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä pitäisi lisätä ja puolueiden tulisi ilmoittaa rahalähteensä. Hänestä poliittisten toimijoiden seurantaa pitäisi tiukentaa säätämällä ehdokkaiden ja puolueiden lahjonta rikokseksi kuten monissa Euroopan maissa.

Yleisradion ajankohtaisohjelmassa A-Pisteessä on käsitelty useita kertoja mm. rakennusliikkeiden sekä poliitikkojen ja virkamiesten välisiä suhteita. Muutamia esimerkkejä on löytynyt Porvoostakin, jostakin syystä paikallismedia vaikenee näistä tapauksista. A-Pisteen juttuarkistosta löytyi 1.4.2005 lähetetty ohjelma puolueiden vaalirahoituksen lähteistä otsikolla: ”Kokoomus, demarit ja rakennusliikkeet – pyhä kolmiyhteys Uudellamaalla.” Toimittaja oli tutustunut erään poliitikon vaalirahoituksen poliisitutkinnasta laadittuihin pöytäkirjoihin.

”Pöytäkirjoista käy ilmi mielenkiintoinen seikka: Kaikkien rakennusliikkeiden edustajat kertovat, että Järvenpäässä on perinteisesti rahoitettu kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kampanjointia. Samaa linjaa tunnutaan noudatettavan myös useimmissa muissa Uudenmaan kunnissa. Ja useissa juuri demarit ja kokoomus ovat valtapuolueita ja juuri valta-akselin ryhmille näyttää kanavoituvan rakennusliikkeiden raha. Erään rakennusliikkeen edustaja mainitsee poliisikuulusteluissa vielä erikseen, että Porvoossa rahoitetaan myös RKP:n kampanjointia. Tämä on ymmärrettävää sillä RKP on Porvoossa suurin puolue.”

Porvoossa kaupungin etuja valvoo RKP, SDP ja KOK. Jos tänne vakiintuneita käytäntöjä, maan tapaa, joku uskaltaa kyseenalaistaa, työntävät Hyvä Veli -puolueen edustajat kyselijät sivuraiteille ja leimaavat heidät joukkovoimalla ”yhteistyökyvyttömiksi”. Suomalaisessa Hyvä Veli -järjestelmässä ei ole palvelusta ilman vastapalvelusta!

Pirkko Ruohonen-Lerner
kaupunginvaltuutettu (sit.), Porvoo

Comments are closed