Toimivat terveyspalvelut kaikille kansalaisille!

Facebooktwittermail

Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina 14.10.2008 oppositioryhmien hallitukselle osoittamaa välikysymystä perusterveydenhuollon tason turvaamisesta. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen; tällä hetkellä ei voida sanoa, että terveydenhuoltojärjestelmämme olisi kaikin puolin kunnossa.

Toimivat terveydenhuoltopalvelut ovat hyvinvointivaltion kivijalka. Tämän kivijalan murentuminen horjuttaa väistämättä koko yhteiskuntaa. Tällä hetkellä useissa terveyskeskuksissa on aivan liian vähän henkilökuntaa, ja lääkärit sekä hoitajat yrittävät oman terveytensä ja jaksamisensa uhalla selviytyä valtavasta työmäärästään. Tilanne on heidän kannaltaan kestämätön, eikä olekaan ihme, että moni saa tarpeekseen ja vaihtaa työpaikkaa.

Terveyspalvelujen käyttö on eriytynyt. Kun hyvätuloiset käyvät yksityisillä lääkäriasemilla ja työssäkäyvillä on mahdollisuus käyttää työterveyshuollon palveluita, jäävät terveyskeskusten varaan lähinnä yhteiskuntamme heikko-osaisimmat: työttömät, kansaneläkkeen varassa elävät sekä köyhät lapsiperheet. Heillä ei ole valinnanvaraa, vaan he joutuvat tyytymään siihen hoitoon, jonka yhteiskunta heille tarjoaa. On kohtuutonta seisottaa näitä ihmisiä jonoissa, kun he ovat avun tarpeessa.

Terveydenhuoltojärjestelmämme on ollut retuperällä jo pitemmän aikaa, ja nyt olisi vihdoin aika laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Veronkevennykset voivat odottaa, sairaat eivät.

Comments are closed