Rattijuopumuksen promilleraja 0,2:een

Facebooktwittermail

Vuosittain meillä Suomessa jää kiinni yli 20 000 rattijuoppoa. Määrä on melkoinen ja mielestäni kertoo, että suomalaisten asenteet juovuksissa ajamiseen ovat liian sallivia. Käsittelin aihetta puheenvuorossani Eduskunnan täysistunnossa 13.5.2008. Päihtynyt kuljettaja ei vaaranna vain omaa elämäänsä vaan kaikkien niiden, jotka ovat sattuneet liikenteeseen samaan aikaan hänen kanssaan.

Liian usein rattijuoppojen uhreiksi joutuvat viattomat sivulliset, kuten juuri tapahtui Espanjan Malagan järkyttävässä onnettomuudessa. Yhden ihmisen ajattelemattomuus voi jättää pysyvät jäljet monen elämään. Vaikuttaa siltä, että nykyiset rangaistuskeinot eivät yksinään riitä parantamaan tilannetta. Liikennevalvonta on Suomessa eurooppalaisittain hyvällä mallilla, mutta sen rinnalle tarvitaan muitakin ennaltaehkäiseviä keinoja. Rattijuopumuksen promillerajan laskeminen 0,5:stä 0,2:een, kuten Norjassa ja Ruotsissakin on tehty, olisi mielestäni askel oikeaan suuntaan.

Se olisi viesti siitä, ettei alkoholinkäytön ja autolla ajamisen yhdistäminen ole kerta kaikkiaan hyväksyttävää, ja uskon, että sillä voitaisiin vaikuttaa erityisesti nuorten liikennekäyttäytymiseen. Nykyinen 0,5 promillen raja houkuttelee ihmisiä ottamaan turhia riskejä.

koko puhe (pdf) lähde eduskunta.fi

Comments are closed