Punainen kortti veronkierrolle

Facebooktwittermail

Kuulimme tiistaina 26.9. PANA-tutkintavaliokunnassa muiden muassa Euroopan jalkapalloliiton (UEFA) ja maailman jalkapalloliiton (FIFA) edustajien puheenvuoroja liittyen jalkapallon Football-leaks-skandaaliin.

Kansainvälisessä urheilussa liikkuu satoja miljoonia euroja. Football-leaks-vuoto osoitti, että erilaiset välittäjätahot ovat mahdollistaneet pelaajille laajamittaisen veronkierron.

Monet jalkapallon ammattilaiset ovat keskittyneet elämässään pääosin muihin asioihin kuin koulutuksen hankkimiseen sijoitustoiminnasta ja henkilökohtaisen omaisuuden hallinnasta. Viime aikojen tietovuodot ovat korostaneet agenttien ja organisaatiokulttuurin merkitystä. Mielestäni vastuullista kulttuuria pitää tukea kaikilla tasoilla. Kysyin kuulemistilaisuudessa Saksan pelaaja-agenttien yhdistyksen (EFAA) edustajalta Gregor Reiterilta, miten kovatuloisia pelaajia edustavat agentit hankkivat osaamistaan neuvoakseen pelaajia talousasioissa. Reiterin mukaan monet neuvonantajat ovat entisiä jalkapalloilijoita, joille on järjestetty hiljattain myös veroseminaareja. Aika näyttää, muuttuvatko vanhat tavat lisäkoulutuksella.

Eräänlainen jäävuoren huippu paljastui vuonna 2016. Jalkapallotähti Lionel Messi ja hänen isänsä saivat 21 kuukauden tuomion veropetoksesta espanjalaisessa tuomioistuimessa. Messit kierrättivät kuvaoikeuksista saatuja tuloja Belizessä, Britanniassa, Sveitsissä ja Uruguayssa toimivien yhtiöiden kautta. Oikeuden mukaan he kiersivät veroja 4,16 miljoonaa euroa.

Kuten PANA-kuulemisessa kävi ilmi, ei urheilun kattojärjestöillä ole varsinaista juridista roolia asiassa ja ne vetoavatkin kansallisen lainsäädännön erilaisuuteen eri maissa. Vaikka tämä on sinänsä totta, odottaisi urheilun kattojärjestöiltä selkeitä sanktioita veronkiertäjiä kohtaan. Ainakin lainvoimainen tuomio pitäisi olla syy toimia.

Reiter lupasikin ehdottaa käytännesääntömuutosta, jonka mukaan jatkossa tuomio johtaisi erottamiseen. Moraalinen johtajuus on tärkeää ja antaa vaikutteita sallituista käytännöistä myös suurelle yleisölle. Poliittinen tahto on lainsäätäjän osalta olennainen juttu: jos halutaan puuttua, voidaan puuttua, urheilussakin.

Keltainen kortti ei siis riitä, vaan kansainvälisen urheiluyhteisön olisi annettava selkeästi punainen kortti veronkierrolle.

Comments are closed