Puhe Porvoon kaupunginvaltuustossa 28.2.2007

Porvoon kaupunki on suurmaanomistaja, jolla on kaavoitusmonopoli. Moni voisi luulla, että kaupunki rikastuisi maanmyyntituloillaan, mutta ei, velkaantuu vaan lisää. Jo vuosikausia kaupunki on myynyt maaomaisuuttaan eräille tahoille huomattavasti alle markkinahinnan.

Uusimaassa oli viime sunnuntaina (25.2.) uutinen, jonka mukaan Porvoon kaupunki eli tässä tapauksessa kaupunginhallitus on myynyt Osuuskauppa Oslan kiinteistöyhtiölle market-tonttimaata 7 047 neliötä hintaan 378 000 euroa, vaikka näin suurista kaupoista kuuluu sääntöjen mukaan kaupungivaltuuston päättää (valtuusto päättää yli 300 000 euron kiinteistökaupoista).

Ihmettelen, miksi monien kauppaliikkeiden haluamaa automarket-maata on myyty yhdelle yritykselle Porvoossa aravahinnalla, eli samalla hinnalla kuin maata on myyty Porvoon omistamille vuokra-asuntoyhtiöille Porvoon A-Asunnot Oy:lle ja Kiinteistö Oy Peiponaholle.

Viime vuosina kaupunki on myynyt Porvoonjoen länsirannalta isoille rakennusliikkeille tontteja siten, että yhden 100-neliöisen asunnon rakennuspaikka maksaa 20 000 euroa. Kuinka yksityinen maanomistaja hinnoittelisi vastaavan jokirannan tonttimaan myyntitilanteessa?

Kuninkaanportin Liikenneasematontin myyntimenettelyssä noudatettu avoimuuden periaate on tuomassa kaupungille maksimaalisen myyntivoiton tästä yhdestä tontista. Saadut tarjoukset tontista liikkuivat välillä 547 950 euroa – 1 800 000 euroa. Oy Shell Ab teki korkeimman tarjouksen ja sille tontti päätettiin myös myydä.

Toivon, että jatkossa mahdollisimman moni Porvoon kaupungin omistama arvotontti myydään samoilla periaatteilla kuten nyt myytävä Liikenneasematontti.

Pirkko Ruohonen-Lerner

Skip to content