Porvoon Raittiusseuran vierailu eduskunnassa

Facebooktwittermail

Joukku Porvoon Raittiusseuran jäseniä vieraili perjantaina 18.4.2008 eduskunnassa keskustelemassa alkoholipolitiikkaan liittyvistä haasteista ja ongelmista. Tilaisuuteen osallistui useita kansanedustajia eri eduskuntaryhmistä.

 

Raittiusseuran Kari Tuomen pääviesti oli selkeä: alkoholilainsäädäntöä tulisi yksinkertaistaa. Tuomen mukaan juomiin tarvittaisiin yhtenäiset ja selkeät pitoisuusmerkinnät, ja alkoholittoman tai miedon alkoholijuoman myyminen väkevää muistuttavassa pakkauksessa tulisi kieltää. Itse olen samoilla linjoilla Tuomen kanssa. Alkoholin runsaaseen kulutukseen liittyvät kansanterveydelliset, sosiaaliset ja taloudelliset haitat ovat Suomessa todella suuret, ja ongelmaan pitäisi puuttua. Erityisen huolestuttavaa mielestäni on lasten ja nuorten lisääntynyt humalajuominen.

Pidän erittäin positiivisena uudistuksena toukokuun alussa voimaan tulevaa sopimusta, jonka lähes kaikkia suomalaisia ruokakauppoja edustava Päivittäistavarakauppa ry (PTY) on tehnyt yhdessä Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Jatkossa kauppojen henkilökuntaa ohjeistetaan tarkistamaan ikä kaikilta alle 23-vuotiailta vaikuttavilta, jotka ovat ostamassa täysi-ikäisyyttä edellyttäviä tuotteita. PTY suosittelee myös jäsenyrityksilleen, ettei alle 1,2% alkoholia sisältäviä alkoholijuomia enää myytäisi alaikäisille.

Vastuu lasten ja nuorten hyvinvoinnista ei kuitenkaan ole yksin kaupoilla, vaan kaikilla aikuisilla. Hiljattain medioissa oli uutinen, jossa Espoon poliisi oli puuttunut kuuteen tapaukseen, jossa alkoholia välitettiin alaikäisille. Sakkoja saivat niin välittäjät kuin alkoholia vastaanottaneet, minkä lisäksi kaikkien alaikäisten vanhemmille ilmoitettiin tapahtuneesta.

Comments are closed