Porvoon elinkeinopolitiikasta läpinäkyvää

Uusimaa on uutisoinut Porvoon keskusta-alueen tyhjistä liiketiloista. Miten tähän tilanteeseen on tultu? Porvoossa elinkeinopolitiikan hoitaminen yksityistettiin noin 10 vuotta sitten sekalaisille toimijoille ja intressiryhmille: Posintra Oy:lle (noin 20 työntekijää), yrityshautomolle, uusyrityskeskukselle, Porvoon Elävä Keskusta ry:lle jne. Myös apulaiskaupunginjohtajan virka avustajineen perustettiin hoitamaan elinkeinopolitiikkaa. Elinkeinopolitiikkaa oli myös Porvoon päätös osallistua suurilla summilla lahjoitusprofessuureihin. Kenelle hyödyt professuureista menivät, mikä on niiden kokonaishinta Porvoolle?

Myöhemmin miljoonaluokan elinkeinopoliittinen satsaus on tehty Taidetehdas-kokonaisuuteen, jonka toimitilojen päävuokralaisena seuraavat 20 vuotta on Porvoon kaupunki, joka vuokraa myös ravintola- ja kulttuuritiloja yksityiseltä kiinteistösijoittajalta edelleen vuokrattaviksi. On syytä muistaa, että samanaikaisesti Porvoo on mennyt rahapulan vuoksi kymmeniksi vuosiksi vuokralaiseksi (markkinointinimi: elinkaarimalleilla) päiväkoteihin, virastoihin, vanhusten yms. tiloihin!

Taidetehtaan päävuokralaisena Porvoo sponsoroi verovaroilla tilojen käyttäjiä, joiden joukossa on myös yksityisellä rahalla toimivia yrityksiä. Ovatko tuet sallittuja julkisia tukia vai vääristävätkö ne alan kilpailua?  Taidetehdas-hankkeesta kaupunginjohtaja Ujula (kok.) ja apulaiskaupunginjohtaja von Schoultz (r.) saanevat kantaa suurimman kunnian ja vastuun. Oletteko tyytyväisiä aikaansaannokseenne? Porvoon perussuomalaiset eivät kannattaneet huippukallista ja epävarmaa Taidetehdas-mallia, siksi äänestimme päätöstä vastaan sen eri vaiheissa.

Kun Porvoon elinkeinopolitiikkaa yksityistettiin, lakkautettiin samalla elinkeinolautakunta, jonka päätöspöytäkirjojen kautta kuntalaiset ja kuntapäättäjät pystyivät seuraamaan elinkeinojen edistämiseksi tehtyjä päätöspykäliä kuten myös miljoonien vero-eurojen kohdentumista ja niillä saavutettuja tuloksia. Päätöksenteko kunnallisissa osakeyhtiöissä ja yhdistyksissä on salaista. Ilmeisesti useat paikalliset yrittäjätkään eivät ole tyytyväisiä vallitsevaan tilanteeseen. Porvoon keskusta-alueen tyhjät liiketilat kertovat omaa kieltään elinkeinopolitiikan onnistumisista ja keskustan kehittämisestä.

Mielestäni Porvoon johdon olisi korkea aika pohtia kokonaisvaltaisesti elinkeinopolitiikkaa. Voitaisiinko se ottaa takaisin demokraattisesti valitun lautakunnan, johtokunnan tms. vastuulle, jolloin myös elinkeinopoliittisiin sijoituksiin, niiden tuotto-odotuksiin ja rahankäyttöön saataisiin selkeyttä ja läpinäkyvyyttä? Tulevaisuudessa Porvoollakaan ei ole enää varaa roiskia rahaa poliittisesti oikealle ja vasemmalle!

Skip to content