Porvoon arvotontit avoimeen myyntiin!

Facebooktwittermail

Porvoon kaupunki on suurmaanomistaja, jolla on kaavoitusmonopoli. Moni voisi luulla, että kaupunki rikastuisi maanmyyntituloillaan, mutta ei, velkaantuu vaan lisää. Jo vuosikausia kaupunki on myynyt maaomaisuuttaan eräille tahoille huomattavasti alle markkinahinnan.

Uusimaassa oli 25.2. uutinen, jonka mukaan Porvoon kaupunki eli tässä tapauksessa kaupunginhallitus on myynyt 2006 Osuuskauppa Oslan kiinteistöyhtiölle market-tonttimaata 7 047 neliötä hintaan 378 000 euroa. Yleensä kaupunginvaltuusto on päättänyt kiinteistökaupoista, jos kauppahinta yksittäisessä kaupassa ylittää 300 000 euroa.

Ihmettelen, miksi monien kauppaliikkeiden haluamaa automarket-maata on myyty yhdelle yritykselle Porvoossa aravahinnalla, eli samalla hinnalla kuin maata on myyty Porvoon omistamille vuokra-asuntoyhtiöille Porvoon A-Asunnot Oy:lle ja Kiinteistö Oy Peiponaholle.

Kuninkaanportin liikenneasematontin myyntimenettelyssä noudatettu avoimuuden periaate on tuomassa kaupungille maksimaalisen myyntivoiton tästä yhdestä tontista. Saadut tarjoukset tontista liikkuivat välillä 547 950 euroa – 1 800 000 euroa.

Koska kopioita tarjouksista ei oltu jaettu kaupunginvaltuuston esityslistan mukana, en tiedä, mitkä tekijät aiheuttivat näin suuren hintahaitarin. Joka tapauksessa Oy Shell Ab teki korkeimman tarjouksen ja sille tontti päätettiin myydä.

Toivon, että jatkossa mahdollisimman moni Porvoon kaupungin omistama arvotontti myydään samoilla periaatteilla kuin liikenneasematontti.

Pirkko Ruohonen-Lerner
kaupunginvaltuutettu (sit.)

Comments are closed